Verdriet in Thailand, het Thaise dodental in Israël naar 24 gestegen

BANGKOK:- Zojuist kwam het bericht naar buiten dat er nog drie Thaise die in Israël werken zijn gedood sinds Hamas op 7 oktober zijn grootschalige aanval lanceerde, terwijl ongeveer 7.000 Thaise staatsburgers hun voornemen hebben getoond naar huis terug te willen.

Premier Srettha Thavisin zei vandaag dat de Thaise ambassade in Tel Aviv meldde dat het Thaise dodental als gevolg van het conflict tussen Israël en de Palestijnse islamitische groepering is opgelopen tot 24. Het aantal ontvoerde en gewonde Thais bedroeg elk 16, aldus de premier voordat hij het militaire vliegveld in het Don Mueang-district in Bangkok verliet naar de provincie Phitsanulok. 

Hij bevestigde opnieuw dat de regering zou blijven samenwerken met de betrokken instanties om Thais in het Midden-Oosten zo snel mogelijk te evacueren. 

Deze zaterdag steeg het aantal Thais dat blijk gaf van voornemen om terug te keren naar Thailand tot ongeveer 7.000, aldus de premier.

Premier Srettha zei dat de regering haar inspanningen om Thais te helpen evacueren niet heeft stopgezet. Hij nam persoonlijk contact op met de particuliere sector die vliegtuigen had die verbonden waren met de Chinese luchtvaartmaatschappij om A340-vliegtuigen te sturen om Thais te evacueren. Het vliegtuig kon per vlucht 300 Thais meenemen. 

Daarnaast heeft hij het ministerie van Buitenlandse Zaken de opdracht gegeven om met de particuliere sector te coördineren. De premier benadrukte dat Thailand een neutraal standpunt heeft ingenomen over de situatie in Israël en zei dat het koninkrijk geen deel uitmaakte van het conflict. Hij zei dat hij de plicht had om met alle partijen samen te werken om de levens van Thais tijdens deze crisis te beschermen. 

Vanavond zouden er zevenenvijftig Thaise arbeiders op de luchthaven Suvarnhabumi aankomen. Van hen werden 19 mannelijke arbeiders geëvacueerd met hulp van de Thaise ambassade, terwijl de anderen zelf vliegtickets hadden kochten. 

De 35-jarige Boonchai Sae Yang, een van de Thaise repatrianten die zelf een vliegticket kochten om terug te keren naar Thailand, zei dat hij werkte in een gebied op ongeveer zeven kilometer van een arbeiderskamp dat werd aangevallen. Khun Boonchai zei dat hij bedroefd was dat een van zijn familieleden die in het kamp werkte, bij de aanval omkwam.

Olleke Bolleke in Thailand
Bron: Bangkok Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!