Veel plezier op het amateurraketfestival in Pathum Thani

PATHUM THANI:- Gisteren brulden en sputterden zelfgemaakt raketten over een veld in de centrale provincie Pathum Thani, terwijl de uitvinders van deze projectielen hun vaardigheden ten aanzien van honderden feestvierders op de proef stelden.

Het “Look Noo”-festival is ontstaan ​​onder de Thaise etnische groep Mon als een manier om overleden monniken te eren, met behulp van een raket als een spectaculaire manier om een ​​crematievuur van ver aan te steken.

Het ontwikkelde zich geleidelijk tot een competitie, waarbij honderden raketliefhebbers zich elk jaar verzamelen om een ​​doel op ongeveer honderd meter afstand te raken – of in ieder geval hun projectielen verder te laten vliegen dan hun rivalen.

Gisteren werd het jaarlijkse festival hervat – gepauzeerd sinds 2019 vanwege de door pandemie veroorzaakte sociale afstandsbeperkingen – met ongeveer 1.000 toeschouwers die zich verzamelden in Pathum Thani om meer dan twee dozijn teams aan te moedigen.

De ingezette raketten zijn ongeveer een meter lang, gemaakt van metaal en hout en gevuld met zelfgemaakte explosieven, meestal op basis van kalium.

 Hun horizontale vlucht wordt eerst geleid door een kabel die iets boven hoofdhoogte hangt, waarlangs ze stotteren en bruisen, geleidelijk snelheid ontwikkelem en geelwitte rook uitstoten.

 Aan het einde van de kabel blijft de raket een paar seconden door de lucht – en hopelijk richting het doel – vliegen voordat hij over de moerassige grond raast.

Helpers rennen naar buiten met rode vlaggen om aan te geven waar elke raket is geland en juryleden houden gegevens bij langs de zijlijn.

Na elke lancering moeten teams de hoek van de kabel opnieuw berekenen, zo vertelde de 36-jarige raketoloog Atthapol Kongkarn, 36.

“We passen de hoogte elke ronde aan zodat de raket het doelwit kan raken”, zei hij, terwijl zijn teamgenoten de uitrusting van hun raket herschikten voor de volgende ronde.

Als je voor brute kracht en afstand gaat in plaats van nauwkeurigheid, kunnen teams in gevaar komen, vertelde Phra Ajarn Samran Thamavaro Thongbai, de assistent-abt van de Bang Pho Nai-tempel.

“Sommige teams willen dat hun raket de snelste is en de verste afstand bereikt, dus gebruiken ze een zeer explosief materiaal… Maar als ze niet oppassen, kan de raket exploderen”, zei hij.

 “Onze raket is in het verleden ook geëxplodeerd”, gaf hij toe.

Een parade van dans en muziek begeleidt de raketten naar het veld, en sommige teams schrijven spreuken en bezweringen op de projectielen in de hoop ze naar hun doel te leiden – evenals een hoofdprijs van 440 Amerikaanse dollars

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Khaosod 
Content: Olleke Bolleke in Centraal Thailand 
Bron: Khaosod.com 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!