Varkensboeren in Thailand roepen op tot hard optreden tegen gesmokkeld varkensvlees 

BANGKOK:- Varkenshouders in Thailand eisen dat het ministerie van Landbouw en Landbouwcoöperaties hard optreden tegen gewetenloze handelaren die de binnenlandse markt overspoelen met gesmokkeld varkensvlees, waarvan ze zeggen dat het de varkenshouderij van het land op de lange termijn zal ruïneren.

Het verzoek werd gedaan aan minister van Landbouw, Chalermchai Sri-on, door de Thaise vereniging van varkenshouders en verenigingen van varkensfokkers, die boeren in vijf regio’s van het land vertegenwoordigen.

Khun Surachai Sutthitham, voorzitter van de Thaise vereniging van varkenshouders vertelde gisteren (dinsdag) aan de media dat gesmokkeld varkensvlees op de markten meestal wordt verkocht tegen een prijs van 130-135 baht/​kg, vergeleken met 190-200 baht/​kg voor lokaal geproduceerd varkensvlees.

Hij beweerde dat tot 90% van de grillrestaurants smokkelwaar varkensvlees gebruiken, zodat ze hun buffetten tegen lagere prijzen kunnen aanbieden.  Hij zei ook dat varkenshouders in Thailand momenteel een miljoen varkens fokken om aan de lokale vraag te voldoen, maar waarschuwde dat als de varkenssmokkel doorgaat, ze te lijden zullen hebben van oneerlijke concurrentie.

Een vertegenwoordiger van de Vereniging van Varkensboeren in Ratchaburi zei ondertussen dat de productiekosten van één varken ongeveer 1.000 baht bedragen, waardoor boeren gedwongen worden hun varkens te verkopen tegen een boerderijprijs van 80-100 baht/kg.  Dit komt overeen met een verkoopprijs van 190 – 200 baht/​kg.

Sinds het begin van het jaar hebben medewerkers van het departementen van veeteelt en douane 2.425 varkensvlees in beslag genomen dat Thailand is binnengesmokkeld vanuit Myanmar, Cambodja, Maleisië en de Democratische Volksrepubliek Laos.

Tot nu toe is 325.027 kg gesmokkeld varkensvlees ter waarde van ongeveer 65 miljoen baht vernietigd, maar verenigingen van varkensfokkers beweren dat dit jaar meer dan 1.000 containers met gesmokkeld varkensvlees zijn verscheept.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Thai PBS World 
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: Thai PBS World

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!