Vanaf nu vaccin tegen dengue in Nederland verkrijgbaar: ‘Prik van de tijgermug kan dodelijk zijn’

AMSTERDAM:- Wie geprikt wordt door een mug die besmet is met dengue, kan er doodziek van worden. En zonder behandeling kunnen mensen zelfs overlijden. Je wordt ervoor gewaarschuwd als je op vakantie gaat naar bijvoorbeeld Thailand, Indonesië en het Caraïbisch gebied. Nu is er een vaccin verkrijgbaar om je als reiziger te beschermen.

Dengue wordt net als de gevaarlijke ziekte malaria verspreid door muggen. Met als verschil dat tegen malaria medicijnen bestaan en je je tegen dengue alleen kunt beschermen met bedekkende kleding en met een anti-muggenspray (DEET).

Tot nu dus. Farmaceutisch bedrijf Takeda verkoopt sinds kort een vaccin tegen dengue, dat ook wel knokkelkoorts wordt genoemd. Het Qdenga Dengue Tetravalent Vaccin werd eind vorig jaar goedgekeurd door het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA).

“100 procent bescherming tegen dengue lukt niet”, zegt Marc Broeren, medisch directeur van Takeda. “Maar we weten uit onderzoek dat het vaccin de ziekmakende klachten van dengue in 80 procent van de gevallen voorkomt, en daarnaast 90 procent van de ziekenhuisopnames.”

Met de tijd wordt de bescherming van het vaccin wel minder. Broeren: “We zagen dat de bescherming na drie jaar wat afzwakte, met nog voor 60 procent bescherming tegen de symptomen en nog voor 80 procent tegen ziekenhuisopname.”

Volgens Takeda kost het vaccin rond de 100 euro per dosis en heb je twee prikken nodig om optimaal beschermd te zijn, met een periode van drie maanden ertussen. Wie er in deze zomervakantie van wil profiteren, moet er dan wel snel aan beginnen.

De belangrijkste bijwerkingen van het vaccin zijn pijn rond de plek van de prik, hoofdpijn, je ziek of zwak voelen en infecties van de neus of keel.

De Nederlandse richtlijnen voor het vaccin zijn nog in de maak, vertelt Martin Grobusch, hoogleraar Tropische Geneeskunde Amsterdam UMC. Wel kan hij al grofweg vertellen wie het vaccin geadviseerd krijgt en wie niet.

Zo zal het worden aanbevolen vanaf 4 jaar oud. “Ook raden we het mensen aan die eerder een dengue-infectie hebben doorgemaakt, maar niet eerder dan een jaar na de doorgemaakte infectie. En mensen die voor langere tijd naar een tropisch of subtropisch gebied gaan.”

Zwangeren of vrouwen die borstvoeding geven, mogen dit vaccin juist niet krijgen, omdat het gevaarlijk kan zijn voor het ongeboren kind. Ook mensen met allergische reacties op vaccinaties of met ernstige afweerstoornissen zal het worden afgeraden.

Voor wie het niet weet, muggen zijn de dodelijkste dieren in de tropen, niet de slangen en krokodillen”, zo waarschuwt uw nieuwbeer Olleke Bolleke in Thailand 

“Dat is echt iets om te onthouden en om op te letten.”

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties:Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: RTL nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!