Vanaf 1 februari is de nierdialyse in de openbare ziekenhuizen van Thailand gratis

BANGKOK:- De Minister van Volksgezondheid, khun Anutin Charnvirakul, verklaarde gisteren dat onder het universele gezondheidszorgsysteem vanaf 1 februari nierdialyse in Thailand gratis zou worden.

Momenteel is alleen peritoneale dialyse gratis voor patiënten die door Nationaal gezondsheidskantoor zijn aangewezen (de houders van een zgn. gouden kaart), terwijl de minder ingrijpende hemodialyse maximaal 20.000 Baht per maand kost.

Khun Anutin bracht dit goede nieuws voor nierpatiënten na een ontmoeting met secretaris-generaal Jadet Thamthat-Aree, van de National Health Security Office, het NHSO en tal van aanverwante organisaties.

Anutin zei dat dit voorstel had ingediend om ervoor te zorgen dat de plotselinge vraag naar gratis hemodialyse vanaf 1 februari geen invloed op de nierpatiëntenzorg in het algemeen zal hebben.

De raad van bestuur van de NHSO stemde eerder deze maand in met het subsidiëren van hemodialyse voor patiënten die geen peritoneale dialyse willen ontvangen.

Jadet zei dat de NHSO, de gratis hemodialyse goedkeurde nadat hij een aantal nierpatiënten had horen klagen dat ze de operatie voor peritoneale dialyse niet konden ondergaan en dat ze de kosten van de dialysebehandelingen alleen moesten dragen.

Khun Jadet zei voorts dat uit een NHSO-onderzoek bleek dat de kosten van het subsidiëren van gratis dialysebehandeling niet te hoog waren, maar de kwaliteit van leven van deze groep patiënten aanzienlijk zou verbeteren.

Om in aanmerking te komen voor gratis dialyse, moeten patiënten wel toestemming krijgen van hun arts, zei hij.

Van de 30.802 dialysepatiënten die momenteel onder de NHSO worden behandeld, zijn er 6.546 niet geschikt voor de peritoneale methode, aldus Jadet.

De NHSO ontdekte ook dat 5.000 peritoneale dialysepatiënten in plaats daarvan willen overstappen op hemodialyse.

De NHSO zal 719,9 miljoen Baht uitgeven om gratis hemodialyse te bieden voor de resterende acht maanden van het fiscale jaar 2022. Het geld komt van het overgebleven NHSO-budget, inclusief vanaf het fiscale jaar 2021, voegde Jadet eraan toe.

Na goedkeuring van hun arts kunnen nierpatiënten twee gratis dialysebehandelingen per week krijgen in elke dialysefaciliteit – niet alleen in hun goldcard-ziekenhuis.

Khun Surasak zei dat de mensen zullen profiteren van het nieuwe beleid, na 10 jaar van de gratis peritoneale methode toen er niet genoeg dialysemachines waren om rond te gaan.

Khun Thanapol bedankte Anutin en de NHSO en zei dat gratis bloeddialyse mensen met een laag inkomen zou helpen om tot 20.000 baht per maand aan behandelingskosten te besparen.  Hij maakte zich echter zorgen over de vraag of er voldoende dialysemachines en medisch personeel zouden zijn om het toenemende aantal patiënten dat gebruikmaakt van de gratis dienst te behandelen.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: The Nation 
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: The Nation 

Eén gedachte over “Vanaf 1 februari is de nierdialyse in de openbare ziekenhuizen van Thailand gratis”

  1. Dit is een mooi initiatief, zonder meer. Maar er zijn de volgende condities:

    1. Zijn er genoeg dialyse machines
    2. Voor patienten met een max inkomen van 20.000 baht/mnd
    3. Komt een farang in aanmerking
    4. Hoe krijg je als farang een Goldcard?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!