Valse liefdesverklaringen deden honderden Thaise slachtoffers afgelopen maand voor 190 miljoen baht in de verkeerde boot stappen

BANGKOK:- De Thaise koninklijke politie waarschuwde de Thaise bevolking niet het slachtoffer te worden van oplichting op het gebied van romantiek nadat uit statistieken bleek dat meer dan 403 politierapporten in januari 2023 verband hielden met liefdesfraude, resulterend in aanzienlijke financiële verliezen voor talloze slachtoffers van in totaal meer dan 190 miljoen baht.

Nu Valentijnsdag nadert, besloot de Thaise politie om aandacht te vragen voor oplichting op het gebied van romantiek dat hoogtij viert in het land, waarbij volgens de statistieken vrouwen van in de veertig het meest doelwit vormen.

Luitenant-kolonel Noppawan Panya, woordvoerder van Koninklijke Thaise politie, waarschuwde het publiek gisteren dat 403 politie procesverbalen in het hele land verband hielden met datingfraude, onderverdeeld in 168 gevallen waarin de slachtoffers werden misleid om lief te hebben en geld over te maken naar de oplichters en 235 gevallen waarin de slachtoffers werden verleid tot een frauduleuze investering.

Luitenant-kolonel Noppawan beschreef vier soorten trucs die de oplichters gebruiken om de slachtoffers te misleiden, waaronder:

  • Het creëren van valse hoop of sympathie om het slachtoffer te misleiden om geld over te maken
  • De slachtoffers verleiden tot een nepinvestering
  • Slachtoffers misleiden om op een link te klikken of een app te downloaden waarmee de oplichter op afstand toegang kan krijgen tot de smartphone van het slachtoffer
  • Afpersing of sextortion.

Luitenant Noppawan waarschuwde het publiek om op te letten wanneer ze een buitenlander op sociale media tegenkwamen, en waarschuwde dat ze nooit op links moeten klikken, apps downloaden of foto’s van zichzelf naar vreemden sturen, omdat dit oplichters kunnen zijn.

Meestal gebruiken de fraudeurs een nepaccount met een aantrekkelijke profielfoto en gebruiken ze excuses, zoals geld nodig hebben voor hun medische rekeningen, reizen of vergoedingen om geschenken naar de slachtoffers te sturen, om de slachtoffers op te lichten.

In een poging dit alarmerende probleem op te lossen, verklaarde de woordvoerder dat premier Prayut Chan-o-cha de Thaise koninklijke politie opdracht heeft gegeven om hard op te treden tegen cybercriminaliteit, waaronder oplichting op het gebied van romantiek, in het kader van de campagne “Stop Walk Talk”.

Mensen wordt dringend verzocht om direct het meldpunt 1441 of 08-1866-300 te bellen als ze het gevoel hebben of onzeker zijn dat ze worden opgelicht. 

Mensen kunnen de incidenten ook online melden via de Thaise politie online website wanneer ze het slachtoffer worden van oplichters.

Olleke Bolleke in Thailand 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!