De intense bosbranden in Thailand dwingen het vliegveld van Mae Hong Son om de vluchten te verzetten

MAE HONG SON:- De bosbranden in Thailand waren zo erg, met veel delen van het hoofddistrict van Mae Hong Son dat verschillende luchtvaartmaatschappijen de ochtendvluchten moesten worden verzet.

De lokale afdeling voor verontreinigingsbeheersing in Mae Hong Son meldde dat PM2.5 – stofdeeltjes met een diameter van minder dan 2,5 micron – in de districten Muang en Pai 90 microgram en 105 microgram bereikten.

Op zaterdag werden op 173 locaties in de provincie bosbranden gesignaleerd in vergelijking met 98 gebieden op vrijdag.  De branden zijn geclusterd rond het district Muang, vooral in de bergen ten westen van Wat Phra That Doi Kong Mu.

Mae Hong Son is een afgelegen, bergachtige provincie die grenst aan Myanmar.  Mae Hong Son is dunbevolkt, etnisch divers en de thuisbasis van bergstammen zoals de Shan en Hmong.

De bovengrens van Thailand voor de PM2.5-limiet is 50 microgram.  Onder de huidige omstandigheden hebben degenen die gevoelig zijn voor luchtverontreiniging – jonge kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met allergieën, hart- of longaandoeningen – een zeer grote kans op symptomen zoals piepende ademhaling, hoesten, beklemmend gevoel op de borst of moeite met ademhalen.

De bosbranden in Thailand veroorzaken aanzienlijke problemen voor de lokale afdeling voor verontreinigingsbeheersing, die verklaarde dat er honderden brandweerlieden waren ingezet om bosbranden te blussen, vooral in nabijgelegen gemeenschappen.”

Bosbranden in Thailand komen vaak voor tijdens het droge seizoen van december tot mei met hun piek in februari-maart.  Op bepaalde extreem droge locaties is dubbele verbranding in één seizoen gebruikelijk.  Deze oppervlaktebranden verbruiken oppervlakteafval, ander los puin op de bosbodem en kleine vegetatie.

Tussen 14 februari 2022 en 6 februari dit jaar waren er 831 meldingen.  Dit is laag in vergelijking met voorgaande jaren die teruggaan tot 2012.

Vorig jaar rond deze tijd zorgde het slechte zicht veroorzaakt door nevel boven de luchthaven van Mae Hong Son ervoor dat een privévliegtuig van de waarnemend Amerikaanse ambassadeur Michael Heath zijn landing annuleerde en gedwongen werd terug te keren naar Chiang Mai.

De apps voor luchtbewaking in Bangkok knipperen al weken fel rood, waardoor scholen sluiten en het gemeentehuis thuiswerken aanmoedigt.  De mondkapjes waren voor de pandemie al gemeengoed in Bangkok.

Luchtvervuiling – eufemistisch aangeduid als “haze” – is een feit in veel Aziatische steden;  een seizoensgebeurtenis vergelijkbaar met overstromingen.  De bosbranden in Thailand zorgen om verschillende redenen voor een piek in de fijnstofconcentratie in deze tijd van het jaar, waaronder lagedrukweersystemen en brandende velden door boeren.

Thaise functionarissen wijzen graag met de vinger naar buurlanden en geven de weergoden graag de schuld.

Olleke Bolleke in Noord-Thailand 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!