Vaccinatie voor Nederlander in Thailand is knap lastig: Kees ergert zich groen en geel aan ambassade

~MET DE DEUR IN HUIS VALLEN~
(Meteen zeggen waar het om gaat)

BANGKOK:- Graag zou Kees van den Berk een andere conclusie trekken, maar na een frustrerende e-mailwisseling met de Nederlandse ambassade in Bangkok over een coronaprik kan hij er niets beters van maken. ,,Het is een schande.’’

De Nederlandse overheid zegt volgens Van den Berk tegen de Nederlanders die in het buitenland wonen: het land waar je verblijft, moet jouw coronavaccinatie regelen. Thailand doet dat met een app. Al drie weken staart Van den Berk (52) zodoende naar een stijf bevroren schermpje: 65-jarigen en ouder kunnen zich nú melden.  ,,De ambassade wil de Nederlanders in Thailand gewoon niet helpen met hun coronavaccinatie. Nederlanders in andere ontwikkelingslanden maken hetzelfde mee. Het interesseert ze niks.” 

Geen modern land
,,Het ministerie van Buitenlandse Zaken zal best goed op de hoogte zijn van hoe het eraan toegaat in derdewereldlanden”, zegt de oud-Nijmegenaar. Twintig jaar geleden vertrok Van den Berk naar Vietnam en sinds tien jaar woont hij in Thailand, waar hij een stichting voor ontwikkelingswerk in Zuid-Oost Azië heeft en Nederlandse bedrijven helpt met in- en exportvraagstukken. ,,Van Thailand wordt echter nog wel eens gedacht dat het een modern land is, maar in veel opzichten functioneert het als een ontwikkelingsland.”

Bangkok zit op dit moment in een lockdown waar het af en toe uit lijkt te schieten, maar dan lopen de besmettings- en sterftecijfers weer op en wordt er gesproken over nog strengere maatregelen. Als Van den Berk op een goeie dag aan de beurt is en het  zou hem lukken een afspraak te maken, dan is dat voor een AstraZeneca-prik of een Chinees merk, vaccins waarvan we in Nederland zeggen: die niet. ,,Maar de Nederlandse overheid vindt het dus wel goed dat Nederlanders in het buitenland ermee gevaccineerd worden. Daar begrijp ik helemaal niks van. Ik vraag me ook af wat het betekent, als ik straks met dat Chinese vaccin naar Nederland wil reizen.”

Wanneer dan helpen? Bij een burgeroorlog?
Je zou verwachten dat de ambassade het als haar taak ziet zich te bekommeren om Nederlanders deze moeilijke tijden, zegt Van den Berk. Komt de koning op bezoek, of Rutte, dan weet de ambassade volgens hem niet hoe snel ze Nederlanders die in Thailand wonen en werken, vaak voor het goede doel, naar voren moet schuiven als landvertegenwoordigers om trots op te zijn. ,,Als jij dan een keer hulp nodig hebt, dan moet je toch ook bij je ambassade terechtkunnen? En als een pandemie niet dat moment is, wat is het dan wel? Een burgeroorlog?”

Zeker: Van den Berk en andere Nederlanders kunnen volgens Buitenlandse Zaken ook terug naar Nederland vliegen voor hun vaccinatie. Afgezien van de kosten voor een wekenlang verblijf in Nederland (en de kosten voor het verplichte quarantainehotel bij terugkomst in Thailand van zo’n 2000 Amerikaanse dollars), is het volgens Van den Berk merkwaardig dat het ministerie je aanmoedigt om de halve wereld over te vliegen. ,,Wie weet wat ik met me meeneem.” Ook is het nog maar kort geleden dat langdurig bij familie of vrienden logeren coronatechnisch een beroerd idee was, of zelfs tegen de regels.

De Stichting Nederlanders Buiten Nederland (SNBN) is op de hoogte van dit probleem, zegt secretaris Twan Laan. ,,In de landen die wij westers noemen en waar veel Nederlanders wonen, verloopt het vaccineren eigenlijk gewoon goed. Maar in een aantal landen, waaronder Thailand en Peru, niet.” 

D66 heeft hierover in mei Kamervragen gesteld die nog wachten op antwoord en SNBN heeft de minister onlangs voorgesteld om het probleem met de EU-landen samen op te lossen. ,,Bijna geen enkele EU-ambassade vaccineert zelf. Het zijn geen doktersposten, dat snappen we heel goed. Ze moeten ook maar maar net de faciliteiten in huis hebben om de vaccins op de juiste manier te bewaren”, aldus Laan. ,,Een uitzondering is de Duitse ambassade in India. Die had al een artsenpost op de eerste verdieping en vaccineert nu op medische indicatie. Dat moeten niet alle 27 EU-landen zelf gaan doen, maar bijvoorbeeld één EU-arts in de landen waar het niet loopt. Die laten helpen met het vaccineren van buitenlanders, zou een goede oplossing zijn.”

Afwachten dan maar
,,Minister De Jonge heeft onlangs in de Kamer al toegezegd naar te gaan kijken, in samenspraak met de andere EU-landen”, zegt Rinske Wieman, woordvoerder van het ministerie van VWS. ,,We doen wat we kunnen, maar het is niet van vandaag op morgen geregeld.”

Van den Berk wacht voorlopig af. Ontwikkelingswerk doen en dan zelf voor een hoop geld op en neer vliegen, is wat hem betreft geen goede optie. Wat wel? ,,Er komen hier elke week KLM-vluchten aan. Daar kunnen ze toch een aantal vaccins gekoeld aan meegeven?”

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft. We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik, mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Suzanne de Winter 
Bron: degelderlander.nl

5 gedachten aan “Vaccinatie voor Nederlander in Thailand is knap lastig: Kees ergert zich groen en geel aan ambassade”

 1. Wat een huilebalk die Kees van den Berk.
  Zou beter zijn problemen zelf oplossen en niet als een zielepoot aankloppen bij de Nederlandse overheid.
  Het is tenslotte een onmogelijke opdracht voor NL on alle Bederlandse staatsburgers wereldwijd te voorzien van vaccin, laaat staan van medisch personeel om de prok te zetten.
  Is het zijn bedoeling dat ze het op de post gooien voor de doe het zelver?
  Nee Kees, dat wordt het niet, Je hebt er zelf voor gekozen om Nederland te verlaten en wie zijn gat verbrand moet op de blaren zitten.
  Gewoon afwachten tot je aan de beurt bent de druk is hier niet zo hoog.

  1. Wat een achterlijke reactie van een lachwekkend laag ontwikkeld persoon om iemand een zielepoot en huilebalk te noemen omdat hij hulp verlangt voor een prik wat voor een wereldwijd probleem heeft gezocht.
   Nog dommer is het doe het zelf stukje. Beetje organisatie via een privé ziekenhuis was ook te bedenken door een mongool als Sjeng.
   Moest ik ff kwijt.

 2. Sjeng zit waarschijnlijk onder het juk van een wederhelft. Jaloers als hij is mag hij hier zijn frustraties de vrije loop laten.

 3. Naar mijn mening mag wel worden verwacht van een Nederlandse ambassade dat zij opkomen voor de Nederlandse staatsburgers in Thailand. Dat is hun werk en ons recht. Wij worden gediscrimineerd en overal weggestuurd met de reactie “Thaise mensen eerst”. Maakt niet uit of je een onderliggend probleem hebt of 70 jaar oud bent. Een beetje meer diplomatieke druk om de gepensioneerde Nederlanders en Nederlanders met een onderliggend probleem met spoed te laten vaccineren zou toch het minste moeten zijn om te doen. In mijn ogen een schande.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!