UPDATE | Openbare aanklager verwerpen het politierapport tegen de verdachte van de schietpartij in Siam Paragon in Bangkok

BANGKOK:- Openbare aanklagers hebben een politieonderzoeksrapport afgewezen inzake het massale schietincident in Siam Paragon waarbij een 14-jarige jongen betrokken was, zo liet een woordvoerder van het bureau van de procureur-generaal (OAG) gisteren weten.

De plv.  woordvoerder van het kantoor, Khun Naken Thongpraiwan, zei dat de aanklagers ontdekten dat de politie was begonnen met het ondervragen van de verdachte en vijf aanklachten tegen hem had ingediend vóór een deskundige psychiatrische evaluatie door het Galya Rajanagarindra Instituut, waar de jongen voor behandeling naar toe was gestuurd.

Volgens Naken hadden politie-onderzoekers het Wetboek van Strafvordering niet nageleefd toen ze de tienerverdachte begonnen te ondervragen voordat ze een psychiatrisch evaluatierapport van het instituut kregen, met name met betrekking tot de geestelijke gezondheid van de jonge verdachte en zijn vermogen om een ​​rechtszaak te doorstaan.

“Openbare aanklagers hebben het politieonderzoeksrapport niet inhoudelijk beoordeeld. We zagen dat het onderzoeksproces niet in overeenstemming was met de wet en daarom hebben we de aangifte teruggestuurd naar de politie om dit rechtmatig te doen”, aldus de plaatsvervangend woordvoerder.

Khun Naken zei dat volgens de wet politieverhoor moet worden uitgevoerd wanneer de jonge verdachte geestelijk gezond is en in staat is om voor de rechtbank terecht te staan. Hij voegde eraan toe dat de onderzoekers vervolgens het verhoor konden voltooien en het onderzoeksrapport opnieuw aan de aanklagers konden voorleggen voordat de verjaringstermijn van twintig jaar van de zaak afloopt.

 De gruwelijke massaschietpartij vond op 3 oktober in het luxe winkelcentrum in Bangkok plaats, waarbij drie mensen om het leven kwamen en vier anderen gewond raakten. Onder de dodelijke slachtoffers waren een Chinese toerist en een werknemer uit Myanmar.

Het politiebureau van Pathumwan, dat de zaak onderzocht, heeft vijf aanklachten tegen de verdachte ingediend: moord met voorbedachten rade, poging tot moord, schieten op een openbare plaats, bezit van niet-geautoriseerde vuurwapens en het dragen van vuurwapens op een openbare plaats zonder vergunning.

Het instituut heeft op 21 november zijn evaluatierapport bij de politie ingediend. Daarin staat dat de tiener geen begrip bleek te hebben voor de aanklachten tegen hem en zijn emoties en gedrag niet onder controle kon houden. Het rapport concludeerde dat de jonge verdachte volgens de plaatsvervangend woordvoerder niet in staat was om voor de rechtbank terecht te staan.

Olleke Bolleke in Bangkok

Eén gedachte over “UPDATE | Openbare aanklager verwerpen het politierapport tegen de verdachte van de schietpartij in Siam Paragon in Bangkok”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!