UPDATE | De premier de Thailand sprak zijn zorgen uit inzake de gezondheid van kinderen nadat elektriciteitscentrale een cilinder met radioactief cesium-137 kwijtraakte

BANGKOK:- Premier Prayut Chan-o-cha heeft de hoofdcommandant van de nationale politie opgedragen om met spoed een onderzoek in te stellen hoe mogelijk was een elektriciteitscentrale in de provincie Prachin Buri een buis van 25 kilogram met radioactief cesium-137 kwijtraakte. Premier Prayut maakt zich grote zorgen nadat lokale kinderen naar verluidt symptomen ontwikkelden die verband hielden met luchtwegaandoeningen. 

De regeringswoordvoerder Anucha Burapachaisri verscheen op een persconferentie ter gelegenheid van de eerste officiële verklaring van de regering over de inspectie van de ontbrekende cilinder van een National Power Plant 5A Company-faciliteit in het 304 Industrial Park in tambon Tha Tum in het district Si Maha Phot.

Khun Anucha zei dat premier Prayut er bij de nationale politiecommandant, generaal Damrongsak Kittiprapas, op had aangedrongen om te onderzoeken hoe het mogelijk was dat één dergelijke cilinder kan verdwijnen en om lokale arbeiders ter verantwoording te roepen.

PremierbPrayut benadrukte dat het onderzoek de veiligheid van mensen moet garanderen en aandacht moet besteden aan dergelijke bedreigingen voor het milieu, aldus khun Anucha. Terwijl mensen hun bezorgdheid uitten over het risico van radioactieve besmetting, zei de gouverneur van Prachin Buri, khun Narong Nakhonchinda, dat de tests aantoonden dat de stralingsniveaus in de bodem, het water en de lucht veilig waren . Desalniettemin gaf generaal Prayut opdracht om extra testen uit te voeren.

Het ziekenhuis van Kabinburi werd gisteren door de Ban Kok Kraton School geïnformeerd dat ongeveer 40 studenten symptomen hadden ontwikkeld zoals hoesten, roze ogen, keelpijn en koorts. Velen konden de lessen niet bijwonen. De school ligt op 3 km van de staalfabriek. Het ziekenhuis zei dat veel van de studenten dagenlang keelpijn hadden. Medisch personeel schreef hen medicijnen voor.

De cilinder werd op 23 februari vermist, maar er werd pas op 10 maart bij de autoriteiten gemeld. Na dagen van verwoed zoeken vonden de autoriteiten uitgestraald rood stof, vermoedelijk afkomstig van de overblijfselen van de buis in de fabriek.

Olleke Bolleke in Centraal-Thailand 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!