UPDATE | De Chinese raketafval gaat in de Indische Oceaan neerstorten

~EEN ZUCHT VAN VERLICHTING~
(Tevreden dat iets voorbij is, of dat iets onaangenaams niet zal gebeuren)

BANGKOK:- Zojuist om 10.30 uur (Thaise tijd) heeft de volgapparatuur bevestigd dat de Chinees raket ergens ten westen van de Malediven in de Indische Oceaan in de zee zal storten.

Volgens het Chinees Ruimte agentschap Zal de Chinese draagraket op 72,47 ° oosterlengte en 2,65 ° noorderbreedte, net ten westen van de Malediven in de Indische Oceaan moet neerkomen.

 “Het grootste deel van de raket zou bij terugkeer in de atmosfeer verbranden”.

De Long March 5B-raket verliet de aarde op 29 april en lanceerde vanaf het eiland Hainan in China. De lancering was het eerste deel van een 11-delige missie om China’s eigen ruimtestation in een baan om de aarde te bouwen.  De Long March 5B-raket droeg een onbemande Tianhe-module als zijn lading, het eerste deel van vele dat samen in de ruimte werd gebouwd.  Als het is bevestigd als onderdeel van een permanent Chinees ruimtestation, zal het dienen als woonruimte voor toekomstige astronauten.

De woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken verzekerde dat China de reis van de raket nauwlettend in de gaten houdt en dat de meeste delen van het ruimtevaartuig zouden verbranden bij terugkeer.  Het lijkt erop dat puin in de internationale oceanen terechtkomt en de kans op schade op het droge wordt als extreem laag beschouwd.

Het Amerikaanse leger kondigde eerder deze week aan dat de raket zou worden gevolgd door US Space Command en noemde het een ongecontroleerde terugkomst.  Statistisch gezien is de kans het grootst dat het puin ergens in de oceaan valt, aangezien de aarde voor 70% bedekt is met water.

Terwijl de raket met hypersonische snelheid in de atmosfeer van de aarde scheurt, zou het meeste materiaal snel worden verbrand door de warmte die wordt gegenereerd door de terugkeer.  Maar een andere Chinese Long March 5B-raket viel vorig jaar in mei 2020 op de aarde en sommige delen raakten land en veroorzaakten schade aan enkele gebouwen in Ivoorkust.

Wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Azië 
Bron: Reuters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!