Uitgeesters houden van “die goeie ouwe tijd”

UITGEEST:- Vroeger ‘leeft’ in Uitgeest. Zo is de nu 110 jaar oude stokkenfabriek aan de Meldijk met tientallen foto’s present in de grote beeldbank van Vereniging Oud Uitgeest. Sinds kort is er tevens de Facebook-groep Nostalgisch Uitgeest met veel foto’s van Uitgeest-van-toen. Er zijn nu 865 van binnen en buiten het dorp, zelfs vanuit de hele wereld.

Oprichter van de Facebook groep “Nostalgisch Uitgeest” is Auke Boon (63 jaar) een geboren en getogen Uitgeester, die inmiddels jaren in de Thaise provincie Chonburi woont. Hij is daar eigenaar van een zeer popular radiostation Olleke Bolleke Radio in Thailand, dat onder de  Canadese vlag radiouitzendingen voor de Nederlandse en Belgische expats en toeristen in Thailand verzorgt. Ook verzorgt hij voor de Nederlandse en Belgische gemeenschap in Thailand, verschillende andere websites zoals www.ollekebolleke.info en www.ollekebollekeradio.info alsmede één van de grootste, zo niet de grootste Nederlandse facebookgroep Olleke Bolleke in Thailand met duizenden leden.

Assendelver en oud-Uitgeester Dickie van den Berg-van der Schaaf (71) werkt samen met hem aan Nostalgisch Uitgeest. Na de ulo in Castricum was ze zwemonderwijzeres winkelmedewerkster, taxichauffeur en IT’er bij Getronics. Zij werd medio maart door Auke gevraagd om te helpen als beheerster. Dit nadat Facebook de groep en alle foto’s van had Oud Uitgeest en Nostalgisch Uitgeest op internet verwijderd, volgens Dickie om onduidelijke reden. Ze moesten dus van vooraf aan opnieuw beginnen.

“Alle leden weer uitnodigen’, zo mailt Dickie. ‘Ontzettend véél werk, het waren er 672. Ik had ook ontzettend veel oude foto’s, gemaakt door mijn vader, en zelf bij elkaar gescharreld. Ik ben er bijna dagelijks mee bezig en vind het erg leuk om te doen. Gelukkig plaatsen Uitgeesters zelf ook regelmatig oude foto’s, hetgeen door ons zeer gewaardeerd wordt.

De leden genieten ervan, er worden allerlei herinneringen op- gehaald. Nostalgisch Uitgeest gebruikt slechts in beperkte mate foto’s van genoemde beeldbank, en vraagt dit ook van leden.Bronvermelding moet erbij, ‘ook als ze van een particulier zijn, geef ik aan dat het privé eigendom is. En: “Ik help de beeld- bank met gegevens vooral van schoolfoto’s en foto’s van mijzelf”. 


De derde betrokkene is Beverwijker Gerbrand Castricum (71), hij woonde veertig jaar in Uitgeest en maakte vijftien jaar (nieuws)foto’s voor huis-aan-huisblad De Uitgeester. Hij zegt “heel veel foto’s van tussen 1975 en 2005′ te plaatsen.

Ton de Lange
Noord-Hollands Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!