Twee mannen uit Myanmar in New York gearresteerd omdat ze van plan zouden zijn geweest een aanslag te plegen op de ambassadeur van Myanmar

NEW YORK:- De twee myanmarezen waren betrokken bij een complot om ambassadeur Kyaw Moe Tun ‘zwaar te verwonden of te doden’, zei een aanklager. De bedoeling was om de ambassadeur te dwingen tot aftreden. Als hij bleef weigeren, zou hij worden gedood.

Volgens de aanklacht had een van de mannen contact met een wapenhandelaar in Thailand die ook wapens verkocht aan de militairen die in februari de regering van Aung San Suu Kyi afzetten. 

De vermeende aanslagpleger beraamde met hem het plan voor een aanslag op de ambassadeur. De tweede verdachte was betrokken bij de financiering van de aanslag, waarvoor ze nog andere mensen zouden inhuren.

Ambassadeur Kyaw Moe Tun staat bekend als een tegenstander van de militairen die nu aan de macht zijn in zijn land. Hij weigerde gehoor te geven aan het bevel van het regime om zijn post bij de VN op te geven. 

Nadat het leger de macht had gegrepen toonde de ambassadeur zijn betrokkenheid bij de oppositie in Myanmar door tijdens een VN-vergadering de voor hen karakteristieke groet te brengen. Kyaw Moe Tun had al gezegd dat hij bedreigd werd en dat hij extra bewaking had gekregen.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft. We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik, mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: EPA
Content: Redactie
Bron: Parool.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!