Triest: 54 doden, 373 gewonden op de derde dag van de Songkran-vakantie

~DRANK MAAKT MEER KAPOT DAN JE LIEF IS~
(Titel van een overheidscampagne van het Nederlandse Ministerie van Volksgezondheid uit 1986)

THAILAND:- Denk aub niet dat uw nieuwsbeer er genoegen inschept om iedere dag de score van “The seven dangerous days” tijdens de songkran vakantie in Thailand te publiceren.

Iedere keer wanneer uw nieuwsbeer een stukje over deze nationale tragiek schrijft, staat hij even stil bij het verdriet welke de families in deze van oorsprong feestelijke tijd moeten meemaken.

Op de derde dag stierven er in het gehele land 54 mensen stierven en raakte er 373 mensen gewond bij 388 verkeersongevallen, zo verklaarde de plv. secretaris van het Binnenlandse Zaken, Khun Ansit Sampantarat dinsdag.

Elke dag van het jaar sterven er gemiddeld ongeveer 55 mensen op de wegen in Thailand, dus het cijfer van maandag lijkt niet hoger dan normaal en het dodental van de afgelopen twee dagen lager dan gemiddeld.  Het werkelijke aantal doden zal echter veel hoger zijn aangezien de officiële Songkran-verkeersveiligheidscampagne blijkbaar alleen de doden op de plaats van het ongeval omvat;  veel van de gewonden overlijden later, onderweg in de ambulance, in het ziekenhuis of later aan de complicaties.

Khun Ansit, voorzitter van de subcommissie van het ministerie van Binnenlandse Zaken voor de preventie en vermindering van verkeersongevallen, zei dat de cijfers van 10-12 april het dodental op 110 zette en de geaccumuleerde verwondingen op 1099 van een totaal van 1090 brachten  ongevallen.

IN CIJFERS EN PERCENTAGES

Op de derde dag maakte het te hard rijden 30,15% uit van de ongevallen, gevolgd door rijden onder invloed met 28,35%. Bij 87,13% van de ongevallen waren motorfietsen betrokken. Ongeveer 30% van de ongevallen vond plaats tussen 16.00 uur en 20.00 uur.

Het hoogste aantal ongevallen – 22 – werd geregistreerd in de zuidelijke provincie Nakhon Si Thammarat, die ook het hoogste aantal verwondingen had: 21. Sakon Nakhon en Suphan Buri registreerden het hoogste aantal doden, elk 4.

Er waren 1.896 hoofdcontroleposten bemand door 59.079 functionarissen in het hele land.  In totaal werden 343.703 voertuigen aangehouden voor een controle en 65.929 chauffeurs werden beschuldigd van verschillende juridische overtredingen – waaronder 18, 210 voor het rijden zonder rijbewijs en 16.553 voor het niet dragen van een veiligheidshelm.

Olleke Bolleke in Thailand

Illustraties: Nujaree Raekrun

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!