“The Serpent”, één geweldige film, lees hier wat Netflix niet vertelt over seriemoordenaar Charles Sobhraj

~FILMTIP VAN OLLEKE BOLLEKE IN THAILAND~

THAILAND:- Seriemoordenaar Charles Sobhraj uit The Serpent werd met dank aan de Nederlandse diplomaat Herman Knippenberg opgepakt. Maar de Netflix-serie vertelt lang niet alles…

Vandaag de dag is Zuidoost-Azië een beloofd land voor globetrottende backpackers, maar dat was in de zeventiger jaren wel even anders. In die tijd was Charles Sobhraj, een Franse moordenaar die het voorzien had op avontuurlijke toeristen, nog steeds op vrije voeten.

Sobhraj was zo lastig op te sporen, dat de politie hem de bijnaam ‘The Serpent’ gaf, één slang die backpackers opvrat.

Tegen de tijd dat hij eindelijk werd opgepakt, had hij minstens twaalf moorden achter zijn naam staan. Waaronder een Nederlands koppel. De verklaringen van een andere Nederlander, diplomaat Herman Knippenberg, bezegelden uiteindelijk Sobhrajs lot in de rechtszaal.

Sobhraj kreeg levenslang maar bleef ontkennen
Charles Sobhraj werd in oktober 2003 gearresteerd in Nepal. Het was vreemd dat hij juist naar dat land afreisde; Nepal was een van de weinige landen waar nog een arrestatiebevel voor hem liep. Een verslaggever van The Himalayan Times spotte Sobhraj in een casino, bleef hem twee weken lang volgen en publiceerde het artikel.

Dat was genoeg voor de Nepalese politie om te weten waar-ie uithing en hij werd in de kraag gevat. Dertien maanden later legde het Nepalese gerechtshof hem levenslang op. 

Deze straf kreeg hij voor de moord op Connie Jo Bronznich, een Amerikaanse backpacker die hij eerder in Nepal vermoordde. Experts vermoeden echter dat Sobhraj rond de dertig mensen van het leven heeft beroofd.

Toch vond het mensenrechtencomité van de Verenigde Naties dat het proces in Nepal niet eerlijk was verlopen. In 2014 moest Sobhraj daarom een tweede keer voorkomen. Opnieuw werd hij schuldig verklaard. En niet alleen op de moord van Broznich maar ook haar partner, Laurent Carriere. Daarvoor kreeg Sobhraj nog eens levenslang.

Sobhraj blijft de beschuldigingen tot op vandaag de dag ontkennen. In een interview met Vice uit 2016 had hij zo een eigen verklaring bij de hand. “De mensen die dood werden aangetroffen, waren drugsverslaafd. Misschien waren ze…uh…geliquideerd door een kartel. Omdat ze heroïne dealden, bedoel ik.” Hij zit nog altijd vast in de Nepalese hoofdstad Kathmandu.

Leclerc beweerde door Sobhraj te zijn gemanipuleerd
Sobhraj pleegde de moorden niet alleen. Vaak kreeg hij hulp van zijn partner in crime, Marie-Andrée Leclerc. De Canadese toerist was naar Thailand gekomen voor avontuur en Sobhraj wist als geen ander hoe je die behoefte vervult.  Leclerc en Sobhraj reisden door Azië met gestolen of vervalste paspoorten en om het vertrouwen van toeristen te winnen deden ze zich voor als juweliers en drugshandelaren.

Hoewel Leclerc beslist geen engeltje was, beginnen steeds meer mensen haar te zien als de Bonnie van deze Bonnie and Clyde-parodie: een onstabiel maar goedgezind meisje dat tot over haar oren verliefd werd op een sociopaat. Een sociopaat die zijn charisma gebruikte om haar mee te sleuren in zijn leven van moord en misdaad.

Leclerc werd uiteindelijk opgepakt voor de moord op Avoni Jacob, een Joodse academicus. Leclerc had toegekeken hoe Sobhraj hem wurgde in een hotelkamer en er daarna vandoor ging met zijn paspoort. Toen Leclerc in 1983 bleek te leden aan baarmoederhalskanker, mocht ze terug naar Canada. Ze schreef een boek waarin ze beweerde Sobhraj nooit gemogen te hebben en overleed een jaar later aan haar ziekte.

Knippenberg zat Sobhraj als eerste op de hielen
Het gebeurt niet vaak dat een Nederlander een hoofdrol speelt in een internationaal misdaadverhaal. Maar zonder Herman Knippenberg zouden Sobhraj en Leclerc nooit achter slot en grendel gezet zijn. De Nederlandse ambassadeur van Thailand kwam de moordenaars in 1975 op het spoor, nadat ze twee Nederlandse reizigers omlegden.

Wat Knippenberg aantrof op het moratorium, was misselijkmakend. Uit de autopsie bleek dat de Nederlanders waren gewurgd en, terwijl ze nog leefden, in brand gestoken. De Thaise politie wilde de lijken al opbergen, maar Knippenberg liet eerst gebitsafdrukken maken. Met behulp van een Nederlandse tandarts kon hij de identiteiten van de slachtoffers achterhalen. Nu nog die van hun moordenaar.

Toen de Thaise overheid een bekende zwendelaar in bezit van twee Nederlandse paspoorten het land liet verlaten, stond Knippenberg er alleen voor. Op eigen initiatief begon hij een onderzoek naar de zwendelaar, een Fransman van oosterse komaf, en zijn Canadese vriendin. 

Toen Sobhraj en Leclerc enkele jaren later werden gearresteerd voor andere misdaden, kon Knippenberg hen aan oude moorden koppelen.

Nadat politie Sobhraj dan eindelijk had opgepakt, gaven ze Knippenberg de kans hem te verhoren. Die kans wees de diplomaat af. “Het leek mij verstandig om vanaf de zijlijn te opereren,” zei hij in een recent interview met EenVandaag. “zodat er altijd iemand zou blijven die nog kon toeslaan. Dat was achteraf een zeer wijze beslissing.”

De jacht naar Sobhraj nam dertig jaar van Knippenbergs leven in beslag. Meerdere keren liep de fulltime ambassadeur en parttime rechercheur op tegen een burn-out. Met steun van zijn vrouw Angela (ook te zien in de serie) brandde hij niet af. De herinneringen van Sobhraj en de verminkte lijken die hij achterliet, hebben Knippenberg echter nooit verlaten. Hij vergelijkt de moordenaar met een op vakantie opgelopen ziekte.

Hoofdfoto: De echte Herman Knippenberg (zittend) poseert met Billy Howle, de acteur die hem in The Serpent vertolkt.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft. We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik, mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: BBC
Content: Tim Brinkhorst
Bron: esquire.com

Tags:

2 gedachten over ““The Serpent”, één geweldige film, lees hier wat Netflix niet vertelt over seriemoordenaar Charles Sobhraj”

  1. Wij hebben op netflix ,de eerste 4 episodes achter elkaar bekijken, spannend,als we morgen nee moest werken, had we verder gedaan.
    Lang geleden iets gezien dat zo grijppend , super verfilmd, en dan nog een waar verhaal.
    JE MOET HET ZIEN!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!