The Lancet | Britse variant geeft geen ernstigere infecties.

~HET LICHT ERGENS OPLATEN SCHIJNEN~
(Iets duidelijk maken)

ENGELAND:- De Britse variant van het  coronavirus verhoogt de ernst van Covid-19 niet in vergelijking met andere stammen, dit blijkt uit een onderzoek dat dinsdag werd gepubliceerd en dat tevens de hogere overdraagbaarheid ervan bevestigde.

De variant, bekend als B117, is nu de dominante virale stam in een groot deel van Europa. Eerdere studies hadden aangetoond dat er een verband was met een grotere kans op overlijden dan van de gewone  varianten.

Maar de twee studies gepubliceerd in The Lancet Infectious Diseases en The Lancet Public Health tijdschriften vonden geen bewijs dat mensen met B117 ergere symptomen kregen of een groter risico op het ontwikkelen van lang-Covid (Een deel van de mensen houdt na een besmetting met SARS -CoV coronavirus -2 langdurig klachten over. Dat wordt ‘Long COVID’ of ‘PASC’ (Post-Acute Sequelae of SARS-CoV-2 Infection) genoemd. Deze klachten kunnen tot enkele weken, maar soms tot meerdere maanden na een infectie met COVID-19 aanhouden.) hadden dan degenen die met verschillende andere varianten zijn besmet.  

Uit het onderzoek bleek echter dat de variant  een hogere virale lading en reproductiesnelheid heeft dan de normale varianten.

De auteurs van de eerste studie keken naar gegevens van 341 patiënten die eind vorig jaar positief testten op Covid-19, toen B117 hoogtij vierde in Zuidoost-Engeland.

Ze ontdekten dat 58% van die patiënten B117 had, terwijl 42% niet-B117 Covid-19 had.

Van degenen die met B117 waren geïnfecteerd, werd 36% ernstig ziek of stierf, in vergelijking met 38% van degenen met een niet-B117 infectie, wat suggereert dat er geen verband is tussen B117 en een verhoogd risico op een ernstige infectie.

Patiënten met de B117-variant waren meestal jonger en de infecties van B117 kwamen vaker voor in etnische minderheidsgroepen, bleek uit de gegevens.

De auteurs analyseerden ook de overdraagbaarheid door te kijken naar gegevens gegenereerd door PCR-testen.  Ze ontdekten dat monsters van B117 de neiging hadden grotere hoeveelheden (lading) van het virus te bevatten dan de wattenstaafjes van de niet-B117 varianten.

In een reactie op de eerste studie zeiden Sean Wei Xiang Ong, Barnaby Edward Young en David Chien Lye van het National Center for Infectious Diseases van Singapore, dat deze bevindingen in tegenstelling waren tot drie eerdere studies die suggereerden dat B117 dodelijker was dan andere varianten.

Ze zeiden echter dat de Lancet-studie het voordeel had dat de sequencing (DNA-sequencing is het proces waarbij de nucleïnezuursequentie – de volgorde van nucleotiden in DNA – wordt vastgesteld. DNA-sequencing omvat alle methoden en technieken die onderzoekers gebruiken om de volgorde van de vier basen te bepalen: adenine, guanine, cytosine en thymine. ) van het hele genoom werd gebruikt, evenals een grote verscheidenheid aan patiënt- en ziekteresultaten.

“De bevinding dat infectie met B117 geen verhoogd risico op ernstige ziekte en mortaliteit oplevert in de hoogrisicogroep is geruststellend, maar vereist verdere bevestiging in bredere studies”, aldus experts, die niet bij het onderzoek betrokken waren.

Een tweede studie analyseerde de zelfgerapporteerde gegevens van 36.920 Britse gebruikers, van een Covid-19 symptoom-app, die vorig jaar positief testten tussen 28 september en 27 december.

Ze ontdekten dat de B117-variant een reproductiesnelheid had die 1,35 keer hoger lag dan de normale coronavirusvarianten, maar vonden ook geen bewijs voor een verhoogde ernst van de ziekte.

De eerste lokale gevallen van Covid-19 met de Britse variant van het virus zijn gemeld in de Thong Lor-cluster in Bangkok.  

We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik.

Informatie en bron
Illustraties: Bangkok Post
Content: Draemy Vroman
Bron: The Lancet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!