The Bulldog-baas Henk de Vries zet zijn tanden in Red Bull en eist €50 miljoen

AMSTERDAM:- Bijna twintig jaar is de Amsterdamse coffeeshophouder Henk de Vries in de hoek gedreven. Nu gaat het Quote 500-lid in de aanval en sleurt Red Bull voor de rechter.

Het was 2003 en De Vries zette, met The Bulldog, een eigen energiedrankje in de markt. Het wereldberoemde logo van zijn grommende viervoeter stond al op t-shirts, petten en ijsthee. Dus waarom niet?

Nou, daarom, niet. En omdat het woord ‘bull’ de tweede helft vormde van het energiedrankje dat synoniem moest worden voor een nieuwe miljardenmarkt. Dus toen De Vries’ nieuwe nering lekker begon te lopen, zowel in zijn Amsterdamse rooklokalen als in het buitenland, werkte dat als de spreekwoordelijke rode lap op een stier.

Binnen de kortste keren stond Red Bull briesend op de stoep. Het Oostenrijks-Thaise collectief was druk bezig deze nieuwe markt (en een eigen monopolie) te vestigen. Dus of De Vries zijn energiedrankjes eens eventjes heel snel uit de handel wilde halen, anders zwaaide er wat.

Schade voor The Bulldog meer dan €300 miljoen?
The Bulldog-baas beet van zich af – helemaal tot aan het Europese Hof. Nu, na al die jaren, is het zijn beurt. Met het juridisch gelijk aan zijn zijde kiest De Vries de aanval. Hij eist €49 miljoen van Red Bull en heeft beslag laten leggen bij de firma en diens bankrekeningen, zo blijkt uit documenten in handen van Quote.

Uit diezelfde stukken blijkt overigens dat De Vries (nog) niet voor het volle pond gaat. Nadat de hele juridische papierwinkel terug was uit Luxemburg en opnieuw door de gerechtelijke molens in eigen land was gegaan, liet hij zijn gederfde inkomsten doorrekenen.

Op basis van uitgebreid marktonderzoek becijferde het Amsterdamse Sman Business een mogelijke schadepost van ruim €300 miljoen.

Red Bull- en Monster-miljardairs
En dat is zo gek nog niet. De afgelopen twee decennia heeft de energiedrankjeswereldmarkt vleugels gekregen. De Oostenrijker Dietrich Mateschitz werd multimiljardair met Red Bull. Zijn zakenpartner, wijlen Chaleo Yoovidhya, ook. Hij was tevens de op twee na rijkste man van Thailand. In Zuid-Afrika dribbelt Rodney Sacks rond met ettelijke miljarden, mede dankzij gulzige Monster-drinkers.

Een belletje aan De Vries leverde slechts de bevestiging op van de claim en een doorverwijzing naar zijn advocaat. Die vertelde ons dat The Bulldog vergeefse pogingen heeft gedaan om met Red Bull in gesprek te gaan. De zaak gaat begin november van start, voegde hij daaraan toe. Red Bull Nederland, die straks met het Oostenrijkse moederbedrijf voor het hekje mag verschijnen, wacht die rechtszaak af, aldus een woordvoerder.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Martin Dijkstra
Content: Jeroen Molenaar
Bron: Quotenet.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!