Thamanat Prompow ontkent het plan om Prayut uit zijn zetel te wippen, waarbij PPRP, Pheu Thai en kleine partijen betrokken zouden zijn

BANGKOK:- Thamanat Prompow, de secretaris-generaal van de regerende Palang Pracharath-partij (PPRP), ontkent dat hij een clandestiene actie heeft geleid om premier Prayut Chan-o-cha af te zetten.

De manoeuvre om premier Prayut uit zijn zetel te werpen, is naar verluidt deze week bekend geworden, daarbij waren PPRP-zwaargewichten betrokken, waaronder Kapitein Thamanat en enkele afvallige leden van de regerende partij, evenals een coalitie van micropartijen en politici in de belangrijkste oppositiepartij Pheu Thai.

Ze spanden samen in een plan om stemmen van wantrouwen uit te brengen tegen generaal Prayut.  De stemmen zouden ook afkomstig zijn van “cobra” of afwijkende parlementsleden van de coalitiepartijen Democraat en Bhumjaithai, zo zei een regeringsbron.

Een leiderschapsverandering zou de vorming van een nieuwe coalitieregering, bestaande uit de PPRP, de Pheu Thai en micropartijen, afdwingen.

Het motief van de druk om generaal Prayut te vervangen en een regering opnieuw op te bouwen, was uiteindelijk om te culmineren in een herschikking van het kabinet, waarbij bepaalde belangrijke politici in de PPRP, die nu viceministers zijn, zouden worden verheven tot volwaardige ministers van A-klasse ministeries.

De rest van de kabinetszetels zou ook worden toegewezen aan andere partijen in de nieuwe bezetting.

Volgens nieuwsberichten had de vermeende samenzwering om premier Prayut te wippen door middel van afkeuringsstemmingen drie dagen voorafgaand aan het vierdaagse vertrouwensdebat dat dinsdag begon, plaatsgevonden.  Prayut is het belangrijkste doelwit van het debat dat grotendeels draait om het falen van de regering om Covid-19 en corruptie te beheersen.

De regeringsbron zei dat de opstand aanvankelijk ongeveer 40 parlementsleden trok, hoewel de aanhangers van Prayut in de coalitie erin geslaagd waren om meer dan de helft van de parlementsleden ervan te overtuigen terug te keren.  Hun stemmen waren cruciaal voor Prayut die de motie van afkeuring overleefde.

Kapitein Thamanat, ook een plaatsvervangend minister van Landbouw, verwierp berichten dat hij had gelobbyd bij parlementsleden om zich tegen de premier te keren.

 “Ik deed niemand een plezier door te lobbyen of parlementsleden van andere partijen bijeen te roepen om tegen iemand te stemmen. Ik zou dat nooit doen”, zei hij.

Het enige dat hij van enkele mede-PPRP-politici heeft gehoord, was dat de leider van een kleine partij de afzettingsprocedure financierde door 10 miljoen baht aan regeringsparlementsleden aan te bieden om een motie wantrouwen tegen premier Prayut uit te brengen.

De Tweede Kamer stemt zaterdag over de motie van afkeuring.

Kapitein Thamanat gaf echter toe dat de parlementsleden volgens de grondwet vrij waren om te stemmen op welke manier ze wilden in de vertrouwenssessie.  Zelfs hun partijen kunnen de stemmen niet dicteren.

Hij heeft gedreigd met juridische stappen tegen degenen achter het nepnieuws dat hem belasterde.

Ondertussen vertelde Stithorn Thananithichote, directeur van het Bureau van Innovatie voor Democratie aan het koning Prajadhipok instituut, tegen de redactie van de Bangkok Post dat hij geloofde dat premier Prayut goed in staat was om zich tegen de opstand te verweren.

“De onderliggende vraag is of generaal Prayut zijn zetel als premier zou verliezen, wie zou hem dan opvolgen? De keuze is niet bepaald overweldigend”, zei hij.

Wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Bangkok Post 
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: Bangkok Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!