Thaksin nu 16 jaar later, de staatsgreep was een steek in de rug

VAE:- De verbannen voormalig Thaksin Shinawatra heeft laten weten wat hem dwarszit en waar hij naar uitkijkt, precies 16 jaar terug op de dag nadat hij van de macht werd gezuiverd door één van de vele Thaise militaire staatsgrepen. 

“De staatsgreep is achter mijn rug om bedacht en uitgevoerd, ben in de rug gestoken door soldaten”, zei hij in een Facebook-bericht dat vandaag werd gepost.

Zestien jaar geleden, op 19 september 2006, leidde de toenmalig legerleider generaal Sonthi Boonyaratglin een staatsgreep, waarbij het regime van de toenmalige premier Thaksin omver werd geworpen. Juist op die dag was hij in het buitenland om een algemene vergadering van de VN in New York bij te wonen.

De staatsgreep kwam toen Thaksin te maken kreeg met toenemende demonstraties van demonstranten in gele overhemden die zijn verwijdering eisten vanwege beschuldigingen van corruptie en machtsmisbruik. Al voor de lange dag van de staatsgreep hadden geruchten de ronde gedaan dat militaire leiders van plan waren de macht te grijpen. 

Maanden voor de coup had Thaksin een lunch georganiseerd in het gouvernementsgebouw voor de leiders van de strijdkrachten, waaronder generaal Sonthi, om hun steun te peilen. “Ik kan u verzekeren dat soldaten zich niet met de politiek zullen bemoeien of een staatsgreep zullen plegen. Ik wil duidelijk maken dat ons standpunt neutraal is”, zo vertelde generaal Sonthi tegen verslaggevers toen hij uit de lunchbesprekingen kwam. 

Generaal Sonthi herinnerde zich de staatsgreep en beweerde dat het een succes was omdat soldaten werden begroet in de straten van Bangkok door de bevolking werden begroet met bloemen.

Maar in de post van vandaag noemde Thaksin het een farce en zei dat het land als gevolg daarvan bijna twintig jaar kansen had verloren. De afgezette premier heeft het grootste deel van zijn tijd in Dubai doorgebracht en zei te hopen dat het niet lang zou duren voordat hij naar huis zou terugkeren. 

“Ik zal waarschijnlijk snel terugkeren om mijn tijd door te brengen met mijn kleinkinderen, en om mijn kennis en ervaring met de Thaise samenleving te delen zolang mijn lichaam en hersenen het toelaten”, zo vertelde hij.

De Pheu Thai-partij voert campagne voor een regelrechte overwinning bij de komende algemene verkiezingen, in de hoop generaal Prayut Chan-o-cha en de Palang Pracharath-partij van de macht te vegen. De belangrijkste oppositiepartij gebruikt ook de aanhoudende populariteit van Thaksin om kiezers aan te trekken. 

Khun Tipanan Sirichana, die tevens dienst doet als plv. woordvoerster van de regering en Pheu Thai, waarschuwde afgelopen donderdag nog dat Pheu Thai Partij dichter bij haar ontbinding komt als het op Thaksin blijft rekenen in zijn poging om bij de volgende peilingen weer aan de macht te komen

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Prasit Tangprasert
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: Bangkok Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!