Thaise senaat keurt wetsvoorstel goed om kratom van de lijst met verdovende middelen te verwijderen

~GROENE VINGERS HEBBEN~
(Goed met bloemen en planten kunnen werken)

BANGKOK:- De Thaise senaat heeft een wetsvoorstel goedgekeurd waarbij kratom van de lijst met verdovende middelen wordt verwijderd. Dit is een volgende stap richting legalisering van thuisteelt met een maximum van drie kratombomen per huishouden, strict voor eigen gebruik, zei minister van Justitie Somsak Thepsutin dinsdag.

De heer Somsak zei dat de volgende stap is dat de Senaat het voorstel doorstuurt aan de kamer en dit aan het kabinet zal worden voorgelegd. Het kabinet stuurt hierna de wetgeving naar Zijne Majesteit de Koning voor definitieve goedkeuring.

Het wetsvoorstel gaat van kracht na 90 dagen, nadat het in de Royal Gazette is gepubliceerd.

De heer Somsak zei dat aanvullende wetten de teelt, bezit, gebruik en verkoop van kratom verder reguleren. De ontwerp-verordeningen zijn in behandeling bij de Raad van State.

Zodra de aanvullende wetten van kracht zijn, kunnen veroordeelden voor gebruik en verkoop van Kratom, mogelijk op vrije voeten komen.

Kratom, of Mitragyna speciosa, is een tropische boom met medicinale, stimulerende en psychotrope eigenschappen. Het is gecategoriseerd als een verdovend middel van klasse 5, wat betekent dat het niet legaal kan worden gekweekt, geïmporteerd, geëxporteerd, verkocht, bezit of geconsumeerd zonder een vergunning.

Kratom wordt al lang in de traditionele geneeskunde gebruikt. De effecten ervan bij misbruik maakten het echter populair bij jongeren als recreatieve drug – een reden waarom het op de lijst van verdovende middelen werd geplaatst.

De heer Somsak zei dat voor de kweek van kratom voor dagelijks gebruik, toestemming moet worden verleend door lokale bestuurders, waaronder dorpshoofden en tambon-leiders.

Drie kratombomen per huishouden

Elk huishouden mag niet meer dan drie kratombomen kweken. Als de teelt voor industriële of commerciële doeleinden is, moeten ze toestemming krijgen van de overheid.

Drie kratombomen zouden ongeveer 750 kilo verse bladeren produceren. Elke kilo levert ongeveer 400 verse bladeren op en is ongeveer 500 baht waard, zei hij.

In landen als de Verenigde Staten kan een kilo gedroogde kratombladeren ongeveer 4.250 baht opleveren. In poedervorm en in capsules kost het ongeveer 5.600 baht per kg.

De heer Somsak zei dat hij wilt stimuleren om van kratom een plant met economisch voordeel voor te maken.

Hij heeft het Bureau van de Narcotics Control Board de opdracht gegeven om de prijzen te bestuderen, om de productie goed te kunnen controleren. Kratom zou een hogere prijs opbrengen als het aanbod wordt gecontroleerd aangezien de prijs zou dalen bij een overaanbod, zei hij.

Wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Chiang Rai Times
Vertaling: De Kleine Beer
Bron: Chiang Rai Times

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!