Thaise regering plant duurzame comeback voor Phi Phi-eilanden

KRABI:- Terwijl het reizen stopte en de wereld op slot ging, was er in de oogverblindend blauwe wateren van de idyllische Phi Phi-eilanden een zachte renaissance aan de gang.

Het massatoerisme had de archipel, vereeuwigd in de Leonardo DiCaprio-film “The Beach”, op de rand van een ecologische catastrofe gebracht.

Nu hoopt de Thaise regering van Phi Phi de vaandeldrager te maken voor een nieuw, duurzamer model van toerisme nu het land weer opengaat voor bezoekers na de lange Corona-stop.

In de buurt van een koraaleilandje op slechts een paar kilometer van Maya Bay – is de iconische baai omringd door torenhoge, met bomen begroeide kliffen die de thuisbasis was van het strandparadijs van de DiCaprio-film – duikt zeebioloog Kullawit Limchularat door acht meter kristalhelder water en laat hij voorzichtig los  een jonge bamboehaai.

Zijn missie: de riffen opnieuw bevolken na jaren van schade veroorzaakt door ongecontroleerde bezoekersaantallen, een crisis die zo hevig werd dat de autoriteiten in 2018 genoodzaakt waren Maya Bay zelf te sluiten.

Vijf kleine bruingebande bamboehaaien worden vrijgelaten, hun gestreepte lichamen en lange staarten flikkeren door het water. Maar nadat ze in gevangenschap zijn grootgebracht, zijn ze terughoudend om tussen de anemoonvissen, barracuda’s en schildpadden te zwemmen.

“Ze hebben tijd nodig om zich aan te passen. We hebben gewacht tot ze 30 centimeter bereikten om hun overlevingskans te maximaliseren”, zegt Kullawit, die samen met het Phuket Marine Biological Center aan het project werkt.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Vertaling: Olleke Bolleke in Zuid Thailand
Bron: Workpoint.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!