Thaise politie rolt twee grote internationale smokkelbendes op

BANGKOK:- In een uitgebreide undercover operatie heeft de Thaise politie verschillende verdachten in de vak gelokt die vermoedelijk betrokken waren bij twee gevallen van mensenhandel – één waarbij Thais illegale banen kregen in Cambodja en de andere waarbij Rohingya-vluchtelingen in Maleisië betrokken waren.

Het voormalig hoofd van de immigratiepolitie luitenant-generaal Surachate Hakparn alias “Big Joke”, die is hersteld als assistent-politiechef, en de plv.  politiechef Roy Inkapairo maakten de aankondiging gisteren gezamenlijk bekend.

De twee verdachten, khun  Ubolrat Puttapraisakul en khun Li Tianfong werden donderdag gearresteerd in respectievelijk de districten Fang en Wiang Haeng van Chiang Mai omdat ze Thais zouden hebben misleid om banen te krijgen bij een illegaal “romantisch” callcenter in Sihanoukville.

Het aanvullende bewijs leidde tot het uitvaardigen van arrestatiebevelen voor tien verdachten, waaronder vier Chinese staatsburgers, vier Cambodjanen en twee Thai.

Khun Roy zei dat de Cambodjaanse politie zo’n 20 slachtoffers heeft gered en naar een onderduikadres heeft overgebracht totdat ze naar Thailand kunnen worden teruggebracht.

Hij zei dat de slachtoffers hadden gereageerd op advertenties die op sociale media en Line waren geplaatst en mensen die goed Engels spraken, goedbetaalde banen in Cambodja aanbood.  De slachtoffers werden ook overgehaald om investeringen te doen.

Toen de slachtoffers zich echter realiseerden dat hen een loer voor de ogen was gedraaid,  wilden ze terugkeren, maar werd hen het zwijgen opgelegd met dreigementen met geweld.  Uiteindelijk slaagde één slachtoffer erin om via sociale media een hulpoproep uit te zenden.

De politie heeft ook een andere verdachte van mensenhandel opgespoord die Jaepa Lapidi heet.  Deze man is gekoppeld aan een mensenhandelnetwerk in Maleisië en is naar verluidt in 2015 over de grens naar Thailand gevlucht.

Hij en acht Thaise staatsburgers worden gezocht voor een misdaad die in 2015 in Maleisië is gepleegd.

De recherche geloven dat deze groep Rohingya-vluchtelingen verhandelde en vasthield in de Maleisische staat Perlis, en zelfs veel van de slachtoffers doodde.  De Maleisische politie zegt 30 graven te hebben gevonden in de buurt van het zogenaamde detentiegebied in Wang Kelian in Perlis.

“Big joke” zei dat de politie onderzoekt om te zien of deze zaak mogelijk verband houdt met de mensenhandelring van voormalig legeradviseur luitenant-generaal Manas Kongpan, die eerder dit jaar in de gevangenis stierf.

Er wordt aangenomen dat mensenhandelaars Rohingya-vluchtelingen vanuit Myanmar via Thailand naar andere buurlanden hebben vervoerd.

Wat betreft de andere acht verdachten, zegt de politie dat ze vaak naar buurlanden reizen en binnenkort zullen worden gepakt.

De politie werkt ook samen met de Anti-Money Laundering Office om duistere transacties bij te houden.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u vertaald heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: The Nation 
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: The Nation 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!