Thaise politie bereidt om de VS bij te staan bij de ontrafeling van de samenzwering om VN-ambassadeur van Myanmar te vermoorden

BANGKOK:- De Thaise politie zal, indien gevraagd, volledige medewerking verlenen aan de autoriteiten van de Verenigde Staten bij het onderzoek naar twee myanmarese burgers,  die naar verluidt van plan waren om de ambassadeur van hun land bij de Verenigde Naties te vermoorden, zo vertelde generaal Krisana Pattanacharoen, de plv. woordvoerder van de Koninklijke Thaise politie gisteren tijdens een  persconferentie.

Op 6 augustus meldde het Amerikaanse VOA News dat de Amerikaanse autoriteiten twee in New York wonende Myanmarese burgers had gearresteerd. De arrestatie stond in verband met een vermeend complot om Ambassadeur Kyaw Moe Tun te vermoorden. Reden voor deze moordpoging zou eruit bestaan dat de ambassadeur tijdens een algemene vergadering van de Verenigde Naties op 26 februari 2021 uit protest met drie vingers tegen de militaire staatsgreep in Myanmar gesalueerd had.

Volgens een persbericht van het US Attorney’s Office van het zuidelijke district van New York, had Phyo Hein Htut een complot beraamd met een wapenhandelaar in Thailand die wapens aan het leger van Myanmar verkocht.

Volgens het plan zou Phyo Hein Htut “aanvallers ingehuurd hebben om de ambassadeur fysiek te mishandelen in een poging de ambassadeur te dwingen zijn functie neer te leggen. Als de ambassadeur niet zou aftreden, stelde de wapenhandelaar voor dat ingehuurde aanvallers de ambassadeur zouden vermoorden.

De tweede beklaagde, Ye Hein Zaw, zou geld naar Phyo Hein Htut sturen om de aanval te financieren, die in de buurt van New York City zou plaatsvinden.

Krisana zei dat de Thaise politie zich voorbereidt om mee te werken aan het onderzoek, aangezien de zaak een duidelijke connectie met Thailand had.  “Tot dusver hebben de Amerikaanse autoriteiten echter geen enkel verzoek ingediend”, zei hij.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft. We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik, mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties:  Thai PBS World
Vertaling: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: Thai PBS World

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!