Thaise onderzoekers testen afvalwater om verspreiding van apenpokken op te sporen

BANGKOK:- Onderzoekers in Thailand onderzoeken afvalwater op tekenen van apenpokken, als onderdeel van de pogingen om de verspreiding van het virus op te sporen. Het monitoren van afvalwater wordt beschouwd als een snellere, meer kosteneffectieve manier om inzicht te krijgen in de verspreiding van de apenpokken, in vergelijking met het testen van individuen.

Academici van de Naresuan Universiteit in de provincie Phitsanulok, Noord-Thailand, zijn in mei begonnen met het testen van afvalwater nabij de Suvarnabhumi-luchthaven in Bangkok. Ze passen hierbij dezelfde techniek toe die is gebruikt om de verspreiding van het coronavirus op te sporen.

Apenpokken kunnen worden opgespoord in de uitwerpselen van een besmette persoon, zelfs tijdens de latente fasen wanneer er nog geen symptomen optreden. Er is bovendien geen risico op verspreiding van het virus via het rioolwater. 

“De detectie van apenpokken in rioolwater wordt als veilig beschouwd en er is geen bewijs voor de mogelijkheid om via rioolwater besmet te raken”, zegt Dr. Thanaphon Penrat, van het Thaise ministerie van Hoger Onderwijs, Wetenschap, 

Onderzoek en Innovatie.
Het Thaise onderzoek heeft tot nu toe nog geen sporen van het virus gevonden nabij de luchthaven van Bangkok. Tot dusver is in Thailand slechts één geval van apenpokken vastgesteld.

De wereldwijde uitbraak van de apenpokken werd vorige week door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) uitgeroepen tot een internationaal gevaar voor de volksgezondheid.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: The guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!