Thaise onderzoekers doen opzienbarende ontdekking van de edelsteen orchidee in Noordoost Thailand

KORAT:- Thaise onderzoekers hebben de ontdekking van hun leven gedaan toen ze een nieuwe orchideeën-soort bij Khao Luang in de provincie Nakhon Si Thammarat aantroffen.

Ze hebben de orchidee “Uaeng anyamanee Si Thammarat” – Si Thammarat Gem Orchid – of corybas papillatus Inuthai genoemd.

Afgelopen maandag werd de ontdekking van corybas papillatus Inuthai op de website van de Faculteit Wetenschap en Technologie van Thammasat University aangekondigd, welke geschiedde  in samenwerking met het Forest Herbarium (BKF) Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation en het Plantenmuseum van de Prince of Songkla University (PSU Herbarium).  

De ontdekking van deze nieuwe orchideeënsoort is ook gepubliceerd op de website van het tijdschrift PhytoKeys. Deze nieuwe soort orchidee werd voor het eerst gevonden door de BKF-onderzoekers in het Khao Luang National Park in Nakhon Si Thammarat.  

De corybas papillatus Inuthai is een kleine grondorchidee.  
Er zijn knollen van ronde of ovale vorm met hartvormige enkele bladeren, paarse bloemen en kelkblaadjes op de toppen van ronde bloembladen.  Het buitenoppervlak van de bovenste kelk is onregelmatig geknoopt.  Laterale kelkbladen en bloembladen zijn groen met antenne-achtige lijnen.  De kegel is rechtopstaand, in een buis gerold en vormt een v-vormige holte.  Er zijn twee conische sporen.  De lob van de mond is naar achteren gebogen en uitgespreid, bijna bolvormig, met haren op het oppervlak.

Bij onderzoek bleek de corybas papillatus Inuthai te lijken op Corybas villosus J. Dransf.  & Gord.  Sm., die eerder in Maleisië werd gemeld.  Maar de bovenste kelkblaadjes van de nieuw ontdekte orchidee hebben geen buitenste rand en de laterale kelkblaadjes zijn verbonden met de twee bloembladen.

We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Zuid Thailand
Bron: The Nation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!