Thaise monniken vestigen record door een afbeelding met 330.000 kaarsen te creëren

~GEEN KLEINE SANT OF HIJ WIL ZIJN KAARS HEBBEN~
(Ook de mindere machten moet men gunstig stemmen)

BANGKOK:- Boeddhistische monniken zongen rond een gouden heiligdom in de vorm van een ruimteschip, terwijl een controversiële Thaise sekte 330.000 kaarsen verbrandde in een poging een Guinness Wereldrecord te halen voor het grootste vlammende beeld op donderdag – allemaal om de Dag van de Aarde te herdenken.

De kaarsen, in de vorm van een wereldkaart en een Boeddha-figuur, waren opgesteld rond het centrale heiligdom op het 78 hectare grote terrein van de Dhammakaya-sekte, ten noorden van Bangkok.

‘Reinig de geest, reinig de wereld’ werd uitgelegd in het flikkerende licht, en de organisatoren zeiden dat het doel was ‘mensen van elke nationaliteit, ras en religie aan te moedigen om samen te komen in de activiteiten van chanten en groepsmeditatie, en liefdevolle vriendelijkheid te delen.  “.

De ceremonie viel samen met Earth Day, een wereldwijd evenement dat tot doel heeft het bewustzijn over ecologische kwesties te vergroten en vragen op te roepen over de vraag of het branden van zoveel kaarsen op zichzelf slecht was voor het milieu.

 “We zullen moeten zien van wat voor soort producten deze kaarsen gemaakt zijn. Sommige stoffen zijn niet schadelijk, terwijl andere kunnen bijdragen aan luchtvervuiling”, zegt de Thaise milieugezondheidsdeskundige Suwimon Kanchanasuta van de Mahidol University aan AFP.

Toegewijden die met AFP spraken, zeiden dat ze de kaarsen zelf hadden gemaakt en dat er geen “gevaarlijke materialen” waren gebruikt.

 “We hebben het maar even aangestoken en onze goede intentie van een uur zal door de mensen over de hele wereld worden gevoeld en hen laten letten op wat we hier willen laten zien”, zo vertelde Khun Juntira Komasatit, een 47-jarige oude Dhammakaya-volgeling. 

 IQAir, een in Zwitserland gevestigd technologiebedrijf voor luchtkwaliteit, merkt op dat de meeste kaarsen zijn gemaakt van paraffine, een bijproduct van aardolie.

 “Naast het vrijgeven van giftige chemicaliën, produceert brandende paraffinewas roet met deeltjes die urenlang in de lucht kunnen blijven hangen”, aldus de website.

Het was niet meteen duidelijk of het wereldrecord was behaald, of hoe het werd gecontroleerd.

De Dhammakaya-sekte is een rijke boeddhistische orde die in 1970 werd opgericht en die naar rijkdom werd gestuurd door de zevenjarige monnik Phra Dhammachayo. Van onorthodoxe geanimeerde boeddhistische leringen tot vermeende banden met de voormalige premier Thaksin Shinawatra, de reputatie van de Dhammakaya-tempel is verankerd in controverses.

In 2017 was Phra Dhammachayo het onderwerp van een massale politiejacht in het Dhammakaya-tempelcomplex, waarbij agenten geheime tunnels blootlegden terwijl ze zijn arrestatie zochten wegens beschuldigingen van witwassen en een enorme verduistering van $ 33 miljoen. De voormalige abt, die toen 72 was, is nog steeds op vrije voeten.

De boeddhistische autoriteiten hebben Dhammakaya ervan beschuldigd een manier te vinden om de nirvana-filosofie te betalen en de populariteit van de sekte te verspreiden door middel van public relations-evenementen. De tempel ontkent de aantijgingen en zegt dat de beschuldigingen politiek gemotiveerd zijn.

Het is sindsdien stilletjes hersteld en blijft verschillende spraakmakende jaarlijkse evenementen houden.

Met ‘wereldvrede als innerlijke vrede’ als motto heeft de sekte 84 centra in 31 landen wereldwijd, van België en Canada tot de Salomonseilanden en Zuid-Afrika.

We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Centraal Thailand
Bron: AFP

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!