Thaise Marine koopt onderzeeërs zonder motoren

BANGKOK:- Een parlementslid van Pheu Thai Partij beweert dat er onregelmatigheden zijn in het controversiële inkoopprogramma voor onderzeeërs van de marine, en voegt eraan toe dat de militaire tak wordt misleid om onderzeeboten zonder motoren te kopen.

Khun Yutthapong Charasathian, vice-voorzitter van de Pheu Thai-partij en parlementslid voor Maha Sarakham, mikte gisteren tijdens een wekelijkse persconferentie op het partijhoofdkwartier op het plan van de marine om drie onderzeeërs uit China te kopen.

De eerste onderzeeër is al gekocht voor 13,5 miljard baht en wordt volgend jaar opgeleverd.

De aanschaf van nog twee onderzeeërs, met een waarde van 22,5 miljard baht, is echter nog in behandeling en zou volgens een bron van de marine kunnen worden opgeschort vanwege financiële beperkingen als gevolg van de Covid19 pandemie.

Khun Yutthapong beweerde dat China Shipbuilding & Offshore International Co (CSOC), dat het onderzeeërcontract met de marine heeft ondertekend, niet de Chinese regering vertegenwoordigt.

CSOC is een privébedrijf, wat betekent dat het onderzeeërcontract dat de marine met CSOC ondertekende geen intergouvernementele overeenkomst was, zei hij.

Khun Yutthapong  vertelde dat er ook een project was ter waarde van ongeveer 1,85 miljard baht om in twee fasen een onderzeeërbasis te bouwen en dat het bedrijf vier werknemers naar Thailand gestuurd had  aan het bouwproject van de onderzeeërbasis mee te werken, maar later bleek dat ze werkvergunningen hadden aangevraagd om de Chinese taal te onderwijzen.

 “Hebben ze de regering en de marine bedrogen?” That’s the question ?

Hij beweerde verder dat de eerste onderzeeër die moest worden afgeleverd geen motoren had omdat China geen dieselmotoren voor onderzeeërs kon produceren en deze in Duitsland moest kopen.

Volgens het CSOC-contract moet de onderzeeër worden aangedreven door motoren die worden geleverd door de Duitse MTU, maar het bedrijf weigerde de motor aan China te verkopen, zo beweerde Yutthapong.

Hij zei dat hij informatie had ontvangen dat CSOC in plaats daarvan de Duitse motor zou vervangen door een in China gemaakte motor voor de onderzeeër.

Hij zal de zaak onder de aandacht brengen van premier Prayut Chan-o-cha en hem vragen om alle acties stop te zetten om het motortype te vervangen dat in het contract is gespecificeerd.

De verandering kan leiden tot een storing in de onderzeeër en marineofficieren in gevaar brengen, aldus Yutthapong.

We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik.

Informatie en bron
Illustraties:  Khaosod.com 
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: Khaosod.com 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!