Thaise jongeman moet voor de rechter verschijnen wegens majesteitsschennis

~IN DE PIEPZAK ZITTEN~
(Bang zijn voor de gevolgen)

BANGKOK:- Een tienerjongen, jonger dan 18 op het moment van zijn vermeende vergrijp, is aangeklaagd op grond van de draconische majesteitsschennis wet van Thailand ook wel bekend als artikel 112.  

De jongen had in december deelgenomen aan een bijeenkomst waarin werd opgeroepen tot hervorming van de monarchie van het land, zo meldt de Thai Lawyers for Human Rights (TLHR).  

De beslissing om de aanklacht in te dienen tegen majesteitsschennis (“Lèse Majesté”) werd genomen op 9 april, werd pas maandag bekend gemaakt toen de tiener zich meldde bij de Centrale Rechtbank voor Jeugd en Gezin. 

De 18-jarige werd in januari door de politie verhoord waarna aangeklaagd. Hij was 17 jaar oud toen hij vorig jaar bij de demonstratie kwam op beschuldiging van het houden van een toespraak waarin hij de monarchie beledigde en de beschuldigingen ontkende dat de rechtbank hem maandag in de steek had gelaten maar mocht wel vrij op een borgtocht 5.000 baht. De volgende hoorzitting is op 11 juni. 

De tiener uitte zijn bezorgdheid over de vervolging en benadrukte dat er in eerdere zaken onrecht was gepleegd tegen demonstranten en dat het vervolgen van politieke demonstranten het moeilijker maakte om voor democratie in Thailand te vechten. zijn mening geven. De jongen, die ook een LGBTQ-activist is, wordt geconfronteerd met vijf aanklachten, waaronder “majesteitsschennis”, rellen en het overtreden van het nooddecreet.  

Het is overigens niet de eerste keer dat een minderjarige wordt beschuldigd van majesteitsschennis.  In 2017 werden zes tieners, waaronder een 14-jarige jongen, veroordeeld voor het verbranden van koninklijke portretten in de provincie Khon Kaen.

Wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: TLHR
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: Thai Lawyers for Human Rights 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!