Thaise chef-kok komt als beste “ uit de pan” tijdens Engelse kookshow

ENGELAND:- Een Thaise vrouw die leerde koken op open vuur op het platteland van Chiang Mai heeft de grootste kookwedstrijd van de Engelse televisie gewonnen. De 40-jarige Khun Chariya Khattiyot, droeg haar MasterChef-succes op aan wijlen grootvader die haar leerde koken toen hij haar alleen opvoedde.

“Dit is ongelofelijk. Het betekent de wereld, de zon, de maan en alles voor mij. Ik denk niet dat iets dit kan overtreffen’, zei ze enthousiast nadat ze haar trofee in ontvangst had genomen uit handen van juryleden John Torode en Gregg Wallace.

“Ik ben zo blij. Dit bewijst alleen maar dat als je iets droomt en heel hard werkt en nooit opgeeft, je het kunt krijgen. Dat is wat mijn opa tegen me zei: geef nooit op. Hij zou zo trots op me zijn.

“We hadden niet veel geld. Ik deed alsof ik mijn eigen restaurant had en kookte op een open vuur. Mijn opa was mijn enige klant.”

Chariya zegevierde over 44 andere deelnemers, waaronder finalisten Anurag Aggarwal en Omar Foster in de acht weken durende BBC One-wedstrijd. Haar winnende menu in de finale van 1 juni begon met een Thaise lotus tuille gevuld met kokosgelei, gebakken gamba’s en pomelosalade op smaak gebracht met honing, palmsuiker en kokosnoot.

Haar hoofdgerecht was een traditionele Noord-Thaise khantoke sharing schotel van Wagyu-entrecote in Hung Lay-currysaus, lamsgehakt in een pittige tomaten- en garnalenpasta, jackfruit- en sint-jakobsschelpsalade, kleefrijst en krokante crackers van sint-jakobsschelp.

Ze componeerde haar eigen kijk op aardbeien en room voor haar dessert – een ring van aardbeiengelei en vanillecremeux gevuld met gemacereerde aardbeien in aardbeienlikeur, pistachespons, aardbeienscherven en een saus van aardbei en Thaise basilicum.

Na opgegroeid te zijn in Chiang Mai, verhuisde Chariya op 22-jarige leeftijd naar Japan om Japans te studeren. Ze ontmoette daar haar Britse vriend Adam en verhuisde naar het VK. Ze wonen nu in Basingstoke, Hampshire. Nadat ze naar het Verenigd Koninkrijk was verhuisd, werkte ze zeven jaar als districtmanager voor een coffeeshopketen voordat ze in 2016 haar eigen koffiebranderij oprichtte en een meester-koffiebrander werd.

Chariya is erg gepassioneerd om de Noord-Thaise keuken naar het VK te brengen en daarbij gebruik te maken van lokale ingrediënten.

“Thais eten is niet alleen tom yam en pad thai. Het heeft zoveel smaken, lagen en texturen en dat is fenomenaal. In veel opzichten zijn mijn gerechten een samensmelting van Zuidoost-Aziatisch en Westers eten’, zei ze.

“Ik ga zeker een paar restaurants openen – dat is zeker.”

Olleke Bolleke in Thailand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!