Thaise boeren roepen de komende regering op om hun schuldencrisis aan te pakken

ISAAN:- De boeren roepen de volgende regering op om hun schuldencrisis, die voornamelijk wordt veroorzaakt door hoge productiekosten, te verlichten.

Khun Pramote Charoensilp, voorzitter van de Vereniging van Thaise Landbouwers, zei dat de meesten van hen landloze boeren zijn die kleine stukjes land huren om hun rijst te verbouwen.

“De meeste boeren gaan gebukt onder schulden. We willen dat de volgende regering dit probleem oplost. Ongeveer 4,6 miljoen huishoudens, of 20 miljoen mensen, houden zich bezig met landbouw, goed voor meer dan 62 miljoen rai. Ze vormen een belangrijke economische sector van het land”, zei Pramote.

Hij roept de komende regering ook op om boeren te helpen hun productiekosten te verlagen door de kosten van kunstmest, pesticiden, brandstof en elektriciteit te verlagen. Dit zal ze concurrerender maken ten opzichte van boeren in buurlanden, zei Pramote.

De vice-president van de vereniging, Decha Nutalai, schatte dat meer dan 90% van de Thaise boeren schulden heeft.

“We willen dat de nieuwe regering dit probleem aanpakt en manieren bedenkt om boeren te helpen hun schuldenlast te verminderen of weg te nemen”, zei hij.

Volgens het ministerie van Landbouw en Coöperaties zijn er ongeveer 8 miljoen boerenhuishoudens en 4,6 miljoen van hen verbouwen rijst, waardoor Thailand een toonaangevende rijstexporteur wordt.

Uit een onderzoek door de Universiteit van de Thaise Kamer van Koophandel bleek dat ongeveer 70% van de Thaise boerenhuishoudens schulden hebben variërend van 100.000 tot 300.000 baht elk, volgens Assoc Prof. Aat Pisanwanich, directeur van het Centre for International Trade Studies van de universiteit.

Thaise boeren behoren tot de armste in Zuidoost-Azië en hun relatieve armoede is niet nieuw, aldus de professor. Hij haalde een onderzoek uit 2012 aan, waaruit bleek dat het gemiddelde jaarinkomen van Thaise boeren 29.035 baht is, vergeleken met een equivalent van 29.278 baht voor Myanmarese boeren en 54.218 baht voor Vietnamese boeren.

“Een dringende agenda voor de volgende regering is om van de toeleveringsketen van belangrijke marktgewassen een waardeketen te maken. Biotechnologie moet samen met digitale en groene technologieën worden toegepast om innovaties te creëren en boeren te helpen hun producten te upgraden en hun inkomen te verhogen”, zei hij.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de Thaise media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: The Nation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!