Thaise bevolking moet een omslag maken daar ze veel te veel zout eten, wat een gevaar voor de volksgezondheid is

BANGKOK:- Het Thaise ministerie van Volksgezondheid heeft de bevolking geadviseerd om acht soorten voedsel en ingrediënten die nieraandoeningen veroorzaken te laten staan.

Deze omvatten:
– Voedingsmiddelen met een hoog natriumgehalte, zoals MSG, sauzen en kruidenpoeder.
– Vleeswaren zoals worst en ham.
– Voedingsmiddelen die boter en room bevatten, zoals cake, pizza en gebak.
– Voedingsmiddelen met een hoog fosforgehalte, zoals zuivelproducten, dierlijke ingewanden en gedroogde garnalen.
– Geconserveerde voedingsmiddelen, zoals gezouten eieren, gefermenteerde vis en ingemaakte groenten.
– Voedingsmiddelen met extra zout zoals instantnoedels.
– Vet vlees zoals varkensnek en runderpezen.
– Voedsel met een hoog cholesterolgehalte, zoals viseieren, inktvis, oesters, varkenspoten en bakkerijproducten.

De directeur-generaal van de afdeling, dr. Suwannachai Wattanayingcharoenchai, zei gisteren op de “Wereldnieren Dag”, dat om nierziekte te voorkomen mensen drastisch hun consumptie van zout, zoet en vet voedsel moeten verminderen. De consumptie van zout moet worden beperkt tot niet meer dan één theelepeltje per dag en niet meer dan zes theelepels suiker en olie.

9 maart was uitgeroepen tot Wereldnierdag 2023.
Het thema van dit jaar is “Kidney Health for All – voorbereiding op het onverwachte, ondersteuning van de kwetsbaren”.

In Thailand zijn er 11,6 miljoen mensen met chronische nieraandoeningen, en meer dan 100.000 van hen moeten regelmatig worden gedialyseerd, aldus dr. Suwannachai.

Hij haalde ook het jaarverslag van het Amerikaanse nier-gegevenssysteem uit 2018 aan, waarin stond dat Thailand in de top vijf van landen stond met de hoogste incidentie van behandelde eindstadium nierziekte – het laatste stadium van langdurige (chronische) nierziekte.

De directeur-generaal stelde voor dat mensen niet meer dan 2.000 mg natrium per dag consumeren, wat gelijk staat aan een theelepeltje. De Thaise bevolking heeft echter tegenwoordig de neiging om te veel natrium te consumeren. Het kan zijn omdat ze een voorliefde voor zout hebben ontwikkeld of omdat ze zich niet bewust zijn van het hoge natriumgehalte in veel voedselproducten die ze eten, aldus deze arts.

Hij zei dat het langdurig consumeren van zout voedsel naast chronische nieraandoeningen ook hartaandoeningen, beroertes en hoge bloeddruk kan veroorzaken.

“Mensen zouden het voedingsetiket moeten lezen om het natriumgehalte te zien wanneer ze voedingsproducten kopen. Ze zouden moeten kiezen voor producten met het label ‘Gezondere keuze’ om de werklast van hun nieren te verminderen en uiteindelijk chronische nierziekte te voorkomen,’ zo verkondigde dr. Suwannachai.

Olleke Bolleke in Thailand 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!