Thaise autoriteiten zoeken verdwenen radioactieve cilinder

PRACHINBURI:- Een cilinder met een gevaarlijke radioactieve substantie is verdwenen uit een Thaise elektriciteitscentrale, zeggen de autoriteiten in het land. Bangkok waarschuwt voor de ernstige risico’s voor de gezondheid bij een directe blootstelling.

Het gaat om een stalen buis van 30 centimeter lang en met een diameter van 13 centimeter. Het personeel van de steenkoolcentrale in de provincie Prachinburi, ten oosten van Bangkok, merkte tijdens een routinecontrole vrijdag op dat de cilinder verdwenen was.

Afgelopen weekend werd gezocht naar het voorwerp, dat 25 kilogram weegt en hoogradioactief Cesium-137 bevat. De cilinder is weliswaar nog niet gevonden. Dat verklaarde Kittiphan Chitpentham, lid van het nationale energiebedrijf dat eigenaar is van de centrale.

Het bedrijf vermoedt dat de cilinder enkele dagen eerder van een muur is gevallen, van een hoogte van ongeveer 18 meter. Stralingstests tonen aan dat de buis daarna van het terrein is weggehaald.

Hulp van inwoners
“We vragen aan de inwoners van de regio om ons te helpen dit terug te vinden”, aldus provinciegouverneur Narong Nakornjinda. 

De gouverneur zei dat de radioactieve stof in een gesloten en beschermde omgeving zit, maar “als iemand de cilinder opent en zichzelf blootstelt aan de substantie, kan dat huiduitslag en brandwonden veroorzaken”, waarschuwde hij.

De cilinder maakte deel uit van een installatie die gebruikt wordt om de stoomdruk te meten. De autoriteiten verduidelijkten niet hoeveel Cesium-137 erin zit.

De autoriteiten proberen via bewakingsbeelden de persoon te identificeren die de cilinder heeft meegenomen, aldus het regeringsagentschap voor nucleair onderzoek. Dat agentschap waarschuwt eveneens voor de gevolgen van directe blootstellingen, zoals een verhoogd risico op kanker en zware ziekte.

De verdwijning van de cilinder gebeurt enkele weken na een soortgelijk incident in Australië. Daar vonden de autoriteiten een kleine radioactieve capsule na twee weken terug, nadat het midden januari uit een vrachtwagen was gevallen.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de Thaise media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: 
Content: Olleke Bolleke in Bangkok
Bron: Thestraitstimes.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!