Thaise autoriteiten hebben een anti-nepnieuwscentrum opgezet om fake-nieuws rondom Covid19 te onderzoeken

~AL IS DE LEUGEN NOG ZO SNEL, DE WAARHEID ACHTERHAALT HAAR WEL~ 
(Leugens komen altijd uit) 

BANGKOK:- De Thaise autoriteiten zetten een centrum op om nepnieuws rondom Covid-19 te onderzoeken.  Het Departement van Speciaal Onderzoek zegt dat dergelijke misleidingen de inspanningen van de regering om de huidige pandemie in te dammen kunnen belemmeren.

De taskforce ter bestrijding van zogenaamde “valse informatie” is afgelopen zaterdag van start gegaan en staat onder leiding van plv.  directeur-generaal Supat Thamthanarak.  De stap is in overeenstemming met het beleid van minister van Justitie, Khun Somsak Thepsutin ter ondersteuning van de onderzoeken die worden uitgevoerd onder de DSI-wet.

Directeur Supat zegt dat nepnieuws de ronde deed tijdens de Covid-pandemie, met dergelijke misleidende informatie, variërend van de promotie van kruiden als virusbehandeling tot bepaalde medicijnaanbevelingen door zogenaamde senior artsen.

Het anti-nepnieuwscentrum zegt dat het pogingen zal onderzoeken om dergelijk nieuws te verspreiden om het publiek te misleiden over de Covid-19-situatie, waarbij het zich richt op online en sociale mediaplatforms.  De taskforce zal rapporten moeten indienen bij het ministerie van Justitie en andere toezichthouders.

In februari arresteerde de Thaise politie echter 35 mensen omdat ze naar verluidt valse informatie over het coronavirus hadden verspreid.  Sommige posts die online werden gedeeld, beweerden dat migrerende werknemers uit een quarantainefaciliteit waren ontsnapt, een andere beweerde dat het coronavirus eigenlijk geen virus is, maar een bacterie die op de een of andere manier verbonden is met 5G-spectrum radiofrequenties.

Slechts 4 van hen schreven daadwerkelijk online berichten met valse informatie, terwijl de andere 31 mensen nepnieuwsberichten deelden.  Het Anti-Fake News Center van het Ministerie van Digitale Economie en Maatschappij en de Nationale Omroep- en Telecommunicatiecommissie werkten samen met de politie voor het hardhandig optreden tegen nepnieuws over de pandemie.

Zelfs eerder dit jaar publiceerde COFACT Thailand een lijst met de top 5 nepnieuwsverhalen en -mythen met betrekking tot Covid-19 die op dat moment onder Thaise internetgebruikers circuleerden:

 – Alleen Thais moeten in een lockdown.

 – Limonade drinken kan het coronavirus doden.

 – Degenen die een alkalisch en veganistisch dieet volgen, verkleinen hun kans om geïnfecteerd te raken.

 – Postpakketten kunnen het coronavirus doorgeven.

 * In direct zonlicht staan ​​kan het coronavirus doden (iets wat de meeste Thais NOOIT zouden doen).

Wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Bangkok Post
Content: Olleke Bolleke in Bangkok
Bron: Bangkok Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!