NAKHON RATCHASIMA:- Een abt van de bekende Phan Suek Nukun-tempel in de Isaan-provincie Nakhon Ratchasima nam de benen toen officieren van het Ministerie van Nationale Parken, Wilde Dieren en Plantenbescherming, afgekort het DNP, de tempel binnenvielen en kadavers van wilde dieren aantroffen die verborgen waren in zijn onderkomen.
DNP-officieren kregen een tip van een monnik in de tempel dat de abt, later geïdentificeerd als Khun Kittichai Worradhammo, op wilde dieren jaagde en hun karkassen in zijn woonruimte bewaarde.
De monnik en andere tempelleden meldden dat de abt graag wilde dieren at en dat ze zijn gedrag niet langer konden tolereren, wat hen ertoe aanzette naar het DNP te bellen.
Naar aanleiding van de tip vielen agenten op 18 mei de tempel binnen en vonden de verborgen karkassen in een koelkast in de accommodatie van de abt. Agenten ontdekten de karkassen van een Aziatische zwarte beer, een blaffend hert, de kop van een stier, een serow en vier berenpoten.
Khun Kittichai wist kort voor het onderzoek uit de tempel te ontsnappen. De officieren van het DNP dienden een klacht in tegen de abt op het politiebureau van Klangdong. De politie zal verder onderzoek doen naar andere betrokken monniken, jagers en volgelingen van de abt.
Volgens de boeddhistische doctrine is het verbod op doden een fundamenteel gebod dat monniken, nonnen, nieuwelingen en leken moeten volgen. Boeddhistische monniken moeten 227 voorschriften naleven, waarvan Kittichai een zeer belangrijk voorschrift heeft geschonden.
Kittichai is niet de eerste monnik die zich bezighoudt met de jacht op en consumptie van wilde dieren. In april werden twee monniken en twee novicen beschuldigd van het jagen op wilde dieren in het Phu Khieo-natuurreservaat in de Isaan-provincie Chaiyaphum.
De vijf monniken en novicen werden ervan beschuldigd deel te nemen aan een jachtexpeditie en speciaal voor dit doel het heiligdom te zijn binnengegaan. Alle beschuldigde priesters ontkenden echter de beschuldigingen en hielden vol dat ze geen wapens het bos in brachten.
Ze gaven toe dat ze enkele kadavers uit het bos hadden geroofd, maar beweerden dat dit een ceremonie was om verdiensten te verlenen voor de zielen van de dieren.
Olleke Bolleke in
Bron: กรมอุทยานแห่งชาติ สัตว์ป่า และพันธุ์พืช