Thailand zet het geboortecijfer op de nationale agenda 

BANGKOK:- De Thaise regering zal het dalende geboortecijfer van het land tot een prioriteit op de nationale agenda maken, aldus de minister van Volksgezondheid, Khun Cholnan Srikaew.

Hij zei dit in antwoord op de vraag van senator Ampol Chindawattana over het dalende geboortecijfer in het land en vertelde dat het aanpakken van het probleem niet zo eenvoudig is als het klinkt, omdat het probleem wordt veroorzaakt door veranderende prioriteiten en door sociaal-economische waarden. 

De minister van Volksgezondheid, Khun Cholnan Srikaew.

De Thaise regering wil de kwestie echter dringend aanpakken, aangezien de regelrechte daling van het geboortecijfer aanzienlijke economische en sociale gevolgen heeft, vooral omdat experts hebben gezegd dat als de huidige trends zich voortzetten, de Thaise bevolking in ongeveer zestig jaar zal dalen tot ongeveer 33 miljoen inwoners.

Als de heersende trend zich voortzet, zo vervolgde dr. Cholnan, zal Thailand over ongeveer zestig jaar ongeveer 18 miljoen bejaarden, 14 miljoen volwassenen in de werkende leeftijd en slechts 1 miljoen mensen in de leeftijdsgroep van 0 tot 14 jaar tellen.

Hij zei dat de regering zich niet alleen zal concentreren op het verhogen van het geboortecijfer van het land, maar zich ook zal concentreren op de kwaliteit van de menselijke ontwikkeling en het menselijk kapitaal. 

De plannen van de regering om geboorten te bevorderen en verder te investeren in de ontwikkeling van menselijk kapitaal zijn ter beoordeling aan het kabinet voorgelegd, zei dr. Cholnan. Zodra ze zijn goedgekeurd, zullen ze formeel worden aangekondigd als onderdeel van de nationale agenda. 

Volgens dr. Cholnan zal volgens dit vijfjarenplan een commissie worden opgericht die ervoor moet zorgen dat alle ministeries op koers liggen om maatregelen en beleid op een gecoördineerde manier uit te voeren.

Olleke Bolleke in Bangkok

Eén gedachte over “Thailand zet het geboortecijfer op de nationale agenda ”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!