Thailand zet alle middelen in om de gevreesde Apenpokken ziekte buiten de landsgrenzen te houden

SAMUT PRAKAN:- Op de luchthaven van Suvarnabhumi wordt thermische beeldvorming toegepast om de lichaamstemperatuur van reizigers te controleren, dit nadat de apenpokken ziekte in Thailand is geclassificeerd als een overdraagbare ziekte die nauwlettend moet worden gecontroleerd.

Er worden aanzienlijke screeningsmaatregelen genomen om de mogelijke verspreiding van de virale ziekte in te dammen, ook al is er tot nu toe geen enkel geval in het land geconstateerd, zo het Thaise ministerie van Volksgezondheid weten.

De academische commissie van het ministerie heeft dinsdag het besluit genomen om de status van apenpokken te verbeteren, zei dr. Chakrarat Pittayawonganon, directeur van het Bureau voor Epidemiologie bij het DDC.

Het moet echter nog worden geclassificeerd als een gevaarlijke overdraagbare ziekte, vergelijkbaar met Covid19 virus omdat er geen gevallen zijn geregistreerd sinds Thailand dinsdag begon met het screenen van internationale aankomsten.

Ook is de ziekte veel minder overdraagbaar dan het nieuwe coronavirus, zei hij.  “Eigenlijk heeft Thailand nooit gevallen van apenpokken geregistreerd,” zei Dr. Chakrarat. Hoewel de meeste geïnfecteerden snel herstellen zonder medische tussenkomst, kunnen sommigen ernstige symptomen ervaren, vooral kinderen die immuundeficiënt zijn en vertelde dat de complicaties ernstige infecties in de longen, hersenen, bloedbaan en hoornvliezen kunnen omvatten.

Uit gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt dat er 131 bevestigde gevallen van apenpokken zijn en 106 verdachte gevallen in 19 landen.

Het virus kan worden onderverdeeld in twee biologische groepen: de West-Afrikaanse clade en de Centraal-Afrikaanse clade.

De eerste is aanzienlijk minder dodelijk, met een sterftecijfer van 1% vergeleken met 10% voor de Centraal-Afrikaanse clade, zei Dr. Chakrarat.

Prof. Dr. Wasun Chantratita, hoofd van het Centrum voor Medische Genomica aan de Faculteit der Geneeskunde van de Mahidol Universiteit in het Ramathibodi Ziekenhuis, zei dat de eerste testkit voor apenpokken naar verwachting over twee weken beschikbaar zal zijn. Het centrum ontwikkelt de test op basis van de genetische informatie die is gesequenced van specimens die onlangs zijn genomen van geïnfecteerde patiënten in Portugal en België, zei dr. Wasun.

In afwachting van de nieuwe testkit, die binnen 24 uur resultaten zal opleveren, is het testen van de polymerasekettingreactie (PCR) nu de belangrijkste optie, maar het brengt een wachttijd van twee tot vier dagen met zich mee, voegde hij eraan toe.

Dr. Wasun heeft opgeroepen tot een strikte screening van reizigers die in Thailand aankomen vanuit bepaalde risicogebieden, zoals delen van Zuid-Europa en Afrika. Daarnaast moeten er ook maatregelen worden genomen om dieren, met name knaagdieren, uit Afrika te screenen, zei hij.

Dr. Opas Karnkawinpong, directeur-generaal van de DDC, zei dat de afdeling internationale aankomsten screent via het Thailand Pass-systeem, na een toenemend aantal apenpokkeninfecties in verschillende landen.

Minister-president Prayut Chan-o-cha waarschuwde ondertussen tegen het smokkelen van wilde dieren naar Thailand, omdat ze onwetende gastheren van het virus kunnen zijn, zei regeringswoordvoerder Thanakorn Wangboonkongchana. Prayut vertelde functionarissen ook om de grensmaatregelen tegen smokkel op te schalen.  De luchthaven van Chiang Mai is ook begonnen met het screenen van passagiers die aankomen op bepaalde internationale vluchten, zei luchthavendirecteur Wichit Kaeosaithiam woensdag.

Het ministerie van Volksgezondheid adviseert iedereen die vanuit Thailand naar Europa of Afrika reist om uiterst voorzichtig te zijn, drukke gebieden te vermijden, regelmatig de handen te wassen en in het openbaar altijd een gezichtsbedekking te dragen.

De meeste bevestigde gevallen in Europa deze maand waren in het Verenigd Koninkrijk, Portugal en Spanje.

Sommige rapporten koppelden een cluster van gevallen in Spanje aan een homosauna.  Tot dusver hebben bijna 20 landen waar de ziekte niet endemisch is, uitbraken gemeld.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Nutthawat Wicheanbut 
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: Bangkok Post 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!