Thailand wordt geconfronteerd met een berg oplopende rekeningen vanwege de Covid19 en de malaise in de Oekraïne

BANGKOK:-  Thailand stevent af op een zeldzaam tekort op de lopende rekening nu de vooruitzichten voor toeristenaankomsten minder rooskleurig worden en Covid-gevallen over de hele wereld weer oplaaien en de energie-importprijzen stijgen te midden van omhoogschietende  olieprijzen.

Volgens de Bank of Ayudhya Plc, die eerder een overschot op de lopende rekening van $ 5,8 miljard schatte, zou de netto-importeur van olie dit jaar een tekort van $ 4,6 miljard kunnen boeken – de breedste maatstaf voor handel en investeringen.  

De Nomura Holding, DBS Bank en Maybank Investment Banking Group verwachten ook dat de op een na grootste economie van Zuidoost-Azië voor het eerst sinds 1997 een tweede achtereenvolgende tekort zal boeken.

“De kans verschuift nu naar een tekort op de lopende rekening voor Thailand dit jaar”, aldus Mr. Krystal Tan, een econoom bij de Australia & New Zealand Banking Group.  “Het conflict tussen Rusland en Oekraïne heeft een aanzienlijk negatief effect op de lopende rekening van Thailand vanwege de grote afhankelijkheid van geïmporteerde energie.  Er zijn ook mogelijke tweede-ronde-effecten waar te nemen, zoals:  B. een daling van het aantal Russische toeristen en een mogelijke stijging van de wereldwijde vrachtkosten.”

De pandemie heeft tientallen miljarden dollars uit de schatkist van Thailand gekost, dat voorheen miljoenen aan de buitenlandse toeristen verdiende. Een geleidelijk herstel van het toerisme, waarbij de meeste grenscontroles zijn opgeheven, wordt nu bedreigd door vliegblokkades  en betalingsmoeilijkheden voor Russen, waardoor de valuta van het land opnieuw kwetsbaar wordt voor een uitverkoop.

Volgens Khun Pipat Luengnaruemitchai, hoofdeconoom bij Kiatnakin Phatra-effecten in Bangkok, heeft de baht meer dan 3% verloren sinds Rusland Oekraïne is binnengevallen en de vooruitzichten voor de valuta blijven zwak te midden van de toenemende kloof op de lopende rekening en het renteverschil tussen de Verenigde Staten en Thailand.

De status van Thailand als netto-importeur van olie voedt een handelstekort en inflatie en vertroebelt de vooruitzichten voor economisch herstel, aldus Khun Somprawin Manprasert, hoofdeconoom bij Bank of Ayudhya.  De geldschieter, een onderdeel van Mitsubishi Financial Group, heeft de groeiprognose voor Thailand dit jaar verlaagd tot 2,8%, omdat het land wordt getroffen door de lage toeristenaankomsten en verstoringen van de aanvoer door de oorlog, zei hij.

“Het zal een dubbele klap zijn voor Thailand, aangezien het wordt geconfronteerd met stijgende inflatie en een vertragende economie”, zei Somprawin.  “Het toerisme zal worden beïnvloed, omdat niet alleen Russen niet zullen reizen en het slechte humeur en het dalende inkomen ook anderen zullen ontmoedigen.  De Thaise economische vooruitzichten zijn zorgwekkend.”

Het toerisme in Thailand zal zeker niet terugkeren naar het niveau van voor de pandemie zonder de Chinezen, die bijna 30% van de reizigers uitmaken – 40 miljoen bezoekers en meer dan $ 60 miljard aan inkomsten.  Hoewel het land de meeste beperkingen voor bezoekers heeft opgeheven, worden Covid-tests bij aankomst en het papierwerk om een ​​visum voor aankomst te bemachtigen als ontmoedigend beschouwd voor vakantiegangers naarmate meer toerismeafhankelijke landen opengaan.

Het vertrek van buitenlandse investeerders uit Thaise obligaties zal ook wegen op de lopende rekening, ook al stijgt het handelstekort als gevolg van stijgende energieprijzen en normalisatie van de export.  Volgens gegevens van Bloomberg hebben buitenlandse fondsen netto 1,9 miljard dollar aan obligaties van het land onttrokken nadat ze in de eerste twee maanden 4,6 miljard dollar hadden ingepompt.

“We zien een sterkere neerwaartse trend in de volatiliteit van de baht”, zei Pipat van Kiatnakin Phatra.  “De vooruitzichten van de valuta zijn geworteld in de aankomsten van toeristen.  En wanneer er tekenen zijn van een significant herstel van het toerisme, zal het sentiment ten aanzien van de baht onmiddellijk omslaan.”

We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: Bangkok Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!