Thailand wil rijstprijspact met Vietnam om “onderhandelingspositie” te versterken

AZIË:- Thailand en Vietnam zijn in bespreking over een pact om de prijs van hun rijstexport te verhogen om hun invloed op de wereldmarkt te vergroten en het inkomen van de boeren te verbeteren, zo maakte een Thaise regeringsfunctionaris gisteren bekend.

Landbouwambtenaren van Thailand en Vietnam, de tweede en derde grootste rijstexporteurs ter wereld, zijn gisteren in Bangkok bijeengekomen om gezamenlijke maatregelen te bespreken om hun boeren en rijstindustrie te steunen en de toenemende productiekosten te beheersen.

“Wij streven ernaar de rijstprijzen te verhogen, het inkomen van de boeren te verhogen en de onderhandelingspositie op de wereldmarkt te versterken,” zei de Thaise regeringswoordvoerder Thanakorn Wangboonkongchana in een verklaring na de besprekingen in de marge van een landbouwtentoonstelling.

“De rijstprijs is al meer dan 20 jaar laag, terwijl de produktiekosten zijn gestegen.”

Het Vietnamese landbouwministerie heeft niet onmiddellijk gereageerd op een verzoek om commentaar over de stijgende prijzen.

Elke stap om een kartel op te richten om de prijzen te verhogen zou slecht nieuws zijn voor kopers en consumenten te midden van stijgende voedselprijzen in de wereld. Grote exporteur Thailand ziet de buitenlandse vraag naar zijn landbouwgrondstoffen toenemen, geholpen door een zwakkere munt.

Vietnam en Thailand zijn goed voor ruwweg 10% van de wereldproductie van ruwe rijst, en ongeveer 26% van de wereldexport, volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw.

Tot nu toe in 2022 hebben de Thaise uitvoerprijzen voor 5% gebroken rijst gemiddeld ongeveer $420 per ton bedragen, of 16% meer dan het Indiase gemiddelde van $363.

De voorzitter van de Vietnamese voedselvereniging zei dat zijn organisatie in juni haar Thaise tegenhanger zal ontmoeten voor meer besprekingen over de rijstproduktie, maar niet zal streven naar prijsbeheersing.

“De bijeenkomst zal gericht zijn op maatregelen om samen te werken aan duurzame voedselproductie,” vertelde Nguyen Ngoc Nam aan Reuters. “Het is niet redelijk om te praten over het verhogen of controleren van de rijstprijzen op dit moment, nu de wereldvoedselprijs aan het stijgen is.”

Hij zei dat de prioriteit van Vietnam lag bij het beheren van de export om zijn eigen voedselzekerheid te garanderen, en voegde eraan toe dat het dit jaar 6 miljoen ton van het graan zou uitvoeren, tegenover 6,24 miljoen ton vorig jaar.

India, ’s werelds grootste rijstverzender, neemt ongeveer 40% van het wereldaanbod voor zijn rekening, maar de prijzen bereikten deze week een dieptepunt in vijf jaar door een zwakkere Indiase roepie en een overvloedig aanbod in de voornaamste exporterende landen.

India is niet van plan de uitvoer van rijst te beperken omdat het over voldoende voorraden beschikt en de plaatselijke prijzen lager waren dan de door de staat vastgestelde steunprijzen, zeiden handels- en regeringsbronnen op donderdag.

B.V. Krishna Rao, voorzitter van de All India Rice Exporters Association, zei dat Thailand en Vietnam niet benaderd waren om zich bij hen aan te sluiten in een rijstkartel.

“Als Thailand en Vietnam proberen de prijzen op te drijven, zullen de prijsgevoelige kopers in Afrika uiteraard naar India uitwijken,” zei hij, eraan toevoegend dat een deel van de kopers voor Thaise of Vietnamese rijst zou kiezen “maar dat deel is klein.”

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: photostock
Content: Redactie 
Bron: nu.marktscreener.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!