Thailand wil Bitcoin als betaalmiddel deels verbieden, géén compleet verbod

BANGKOK:- Thailand is van plan om het gebruik van cryptovaluta als betaalmiddel (deels) te verbieden. De zogenoemde ‘digital asset operators’ mogen geen goederen en diensten aanbieden in ruil voor bitcoin. Dat blijkt uit nieuws van de centrale bank en toezichthouder van het land.

Verbod voor bedrijven
Het ministerie van Financiën heeft de brief medeondertekend. De drie partijen willen “risico’s beperken”, zo meldt Reuters. Naar verluidt zijn digital asset business operators in het land hun diensten aan het uitbreiden, waardoor gebruikers steeds vaker digitale activa als betaalmiddel kunnen gebruiken.

In een verklaring van de Bank of Thailand staat dat dit kan leiden tot “een bredere acceptatie van dit soort activiteiten. Dit zou dan weer een negatieve invloed kunnen hebben op de financiële stabiliteit en het algehele economische systeem.”

In sommige berichtgeving is te lezen dat ‘Thailand bitcoin reguleert als betaalmiddel’. Dat is dus niet per se het geval: het gaat om een half-verbod. De Thaise centrale bank benadrukt herhaaldelijk dat ze het gebruik van cryptovaluta als betaalmiddel niet ondersteunt. Ze zien vooral risico’s voor gebruikers:

“The use of digital assets in this manner could also pose further risks to consumers and businesses through price volatility, cybertheft, personal data leakage, or money laundering, etc.”

Geen compleet verbod
Op 8 februari zal er een hoorzitting zijn over deze nieuwe regel. Het verbod gaat dus niet per direct van kracht. Charuphan Intararoong van de Securities and Exchange Commission (SEC) benadrukt dat er eerst nog een hearing zal zijn.

Ze voegt eraan toe dat “het gebruik van digitale activa tussen verkopers en klanten blijft toegestaan. Ook de handel in cryptovaluta is gewoon legaal.” Daarmee gaat het dus specifiek over de digital asset operators, voor wie het niet meer toegestaan is.

“Investeerders, consumenten en burgers kunnen nog steeds zoals gewoonlijk digitale activa verhandelen als investering.”

De centrale bank en relevante instanties gaan verder uitzoeken hoe digitale activa goed kunnen uitpakken voor het land, aldus een gouverneur van de centrale bank.

Ironisch genoeg vond een centrale bankier eind vorig jaar nog dat bitcoin helemaal geen betaalmiddel kan worden. Op deze woorden moet hij nu snel terugkomen.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Arnold Hubach
Bron: bitcoinmagazine.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!