Thailand vreest politieke ramp nu de verkiezing dichterbij komt

BANGKOK:- Terwijl Thaise bevolking zich voorbereidt om komende zondag hun stem uit te brengen, vermengen de verwachtingen zich met angsten. Uit enquêtes is gebleken dat de pro-royalistische partijen niet door Thaksin Shinawatra worden gesteund, terwijl Pheu Thai-partij en de Move Forward-partij, campagne voeren voor hervorming van majesteitsschenniswetten en een einde aan de dienstplicht nastreeft.

De verkiezingscommissie, de EC, waarvan de leden zijn geselecteerd door de huidige regering – onderzoekt momenteel de Pheu Thai partij wegens oneerlijkheid over zijn controversiële belofte om een ​​bedrag van 10.000 baht op de bankrekening van elke burger te storten. Ondertussen heeft een partij in de regerende coalitie, Bhumjaithai, een klacht ingediend bij de Europese Commissie. Bhumjaithai maakt bezwaar tegen de vermeende kritiek van Pheu Thai partij dat decriminalisering heeft geleid tot vrije drugshandel, wat het land en zijn reputatie schaadt.

De Europese Commissie heeft de bevoegdheid om Pheu Thai partij voor het Grondwettelijk Hof te dagen, dat op zijn beurt de bevoegdheid heeft om de partij te diskwalificeren, wat het land in een politieke crisis van aardbevingsproporties kan storten. 

De publieke chaos en onrust zouden ongetwijfeld een militaire coupe noodzakelijk maken, maar een onmiddellijke staatsgreep zou de echte legitimiteit en rechtvaardiging missen die altijd de belangrijkste excuses van de coupplegers zijn geweest. Het zou moeilijk zijn om te beweren dat een staatsgreep nodig was om een ​​einde te maken aan de corruptie en de democratie te herstellen, terwijl regeringsgezinde rechters zojuist miljoenen kiezers het kiesrecht hebben ontnomen.

Het grotere risico op een “politiek ongeluk” komt later in het jaar. Het zal maanden duren voordat de resultaten van de algemene verkiezingen kunnen worden bevestigd, aangezien er ongetwijfeld klachten zullen worden ingediend over kiezersfraude en omkoping die de Europese Commissie zal moeten onderzoeken. In de tussentijd blijft het huidige kabinet aan als overgangsregering. 

Premier en ex-legerchef Prayut Chan-o-cha heeft al gewaarschuwd dat het land “op de eerste plaats moet komen” en dat kiezers hun stem op “redelijke” manier moeten uitbrengen. Het gaat om eenheid en niet alleen om democratie, zei hij. Zijn grootste nachtmerrie is de verkiezingsoverwinning van Pheu Thai partij en de waarschijnlijke terugkeer van de verbannen voormalige premier Thaksin Shinawatra.

Coupplegers weten dat de belangrijkste strategie is om razendsnel te handelen, de staat van beleg op te leggen, reisbeperkingen op te leggen, het leger en politie als de wiedeweerga in te zetten en communicatie en media stringent te controleren. Dus degenen die terug willen vechten, worden geconfronteerd met een scenario waarin ze binnen een uur of twee de controle over de agenda zijn kwijtgeraakt, wat een gevoel van verslagenheid en acceptatie van de nieuwe realiteit bevordert. Militaire uitrusting voor staatsgrepen is achterhaald en absoluut overbodig, aangezien er tijdens de staatsgreep van 2014 geen enkele tank opdook. 

Toch schrijven vele Thaise burgers op sociale media in Thailand dat een nieuwe staatsgreep ondenkbaar is, aangezien het publiek gewelddadig zou reageren en de internationale reactie bestraffend zou zijn. 

Laten we hopen dat ze gelijk hebben.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de Thaise media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: PattayaMail

2 gedachten aan “Thailand vreest politieke ramp nu de verkiezing dichterbij komt”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!