Ex- premier Thaksin zou graag in juli na jaren ballingschap willen terugkeren naar Thailand

VAE:- De Thaise miljardair, voormalig premier Thaksin Shinawatra, zei dinsdag dat hij in juli naar huis zou terugkeren na 17 jaar in zelfopgelegde ballingschap, enkele dagen voor de verkiezingen die zijn partij naar verwachting zal winnen.

Hoewel Thaksin, misschien wel de meest invloedrijke en tot verdeeldheid leidende voormalige leider van Thailand, talloze beloftes om terug te keren niet is nagekomen, waren zijn opmerkingen op Twitter de eerste keer in de afgelopen jaren dat hij een tijdschema heeft vastgesteld.

“Ik vraag opnieuw toestemming. Ik heb besloten om in juli, voor mijn verjaardag, naar huis te komen om mijn kleinkinderen te zien”, zei hij.

“Ik wil toestemming,” voegde hij eraan toe, zonder te zeggen aan wie hij die vraagt. “Ik ben al 17 jaar gescheiden van mijn familie. Ik ben oud.”

De 73-jarige voormalige politiekolonel en telecommagnaat speelt een grote rol in de Thaise politiek sinds hij in 2006 tijdens een staatsgreep werd afgezet en in 2008 in ballingschap vertrok om een gevangenisstraf wegens machtsmisbruik te ontlopen.

Zijn opmerkingen komen op een moment dat Pheu Thai, een partij die wordt gecontroleerd door zijn familie en zakelijke bondgenoten, een grote voorsprong heeft in opiniepeilingen in de aanloop naar de stemming van 14 mei, zoals haar voorgangers deden voordat ze elke verkiezing sinds 2001 wonnen.

Uit de laatste peilingen blijkt dat de partijen van de regerende, door het leger gesteunde coalitie ver achterblijven bij Pheu Thai en een andere oppositiepartij, Move Forward.

Thaksins jongste dochter Paetongtarn, 36, is een van de premierkandidaten van Pheu Thai en is vorige week bevallen van haar tweede kind.

In een latere reactie op Twitter zei Thaksin dat hij “geen last voor Pheu Thai” zou zijn en dat zijn terugkeer de wettelijke procedures zou volgen. Hij ging er niet verder op in.

Een regeringswoordvoerder reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar op de mogelijke terugkeer van Thaksin.

Thaksin heeft het grootste deel van zijn ballingschap doorgebracht in Dubai of in Londen, waar hij bekend werd door de aankoop van Manchester City in de Premier League in 2007.

Zijn vroege investeringen versterkten een worstelende ploeg die onder nieuwe eigenaren zes competitietitels won.

Als premier van 2001 tot zijn omverwerping in 2006 bouwde Thaksin een politiek imperium op door met een populistisch beleid miljoenen mensen uit de arbeidersklasse het hof te maken.

Maar zijn familie- en zakenkliek wordt verguisd door enkele van de machtigste Thaise families en instellingen, waaronder het leger.

Olleke Bolleke in Thailand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!