Thailand voegt de Irrawaddy-dolfijnen toe aan de lijst met uitsterven bedreigde dieren

THAILAND:- De Irrawaddy-dolfijnen zullen worden vermeld als een met uitsterven bedreigde dierensoort met de hoogste klasse van bescherming voor dieren in Thailand – nadat er slechts 14 van hen werden gevonden in het laatste onderzoek van het Songkhla-meer.

Volgens de natuurbioloog, Khun Thon Thamrongnawasawat, die het onderzoek leidde, aanvaardde het nationale zeecomité een voorstel om de bedreigde rivierdolfijnen toe te voegen aan de reservelijst.

De stap komt nadat de minister van Natuurlijke Hulpbronnen en Milieu, Khun Varawut Silpa-Archa, zei dat Irrawaddy-dolfijnen dringend bescherming nodig hadden om te voorkomen dat ze uitsterven in Thailand.

Professor Thon zei dat de status van gereserveerde soort voor de dolfijnen zou leiden tot meer inspanningen voor natuurbehoud, geleid door het Department of Marine and Coastal Resources.

De instandhoudingsmaatregelen op korte termijn omvatten bootpatrouilles en het vergroten van het publieke bewustzijn van de bedreigingen voor Irrawaddy-dolfijnen.  Op de lange termijn zullen wetenschappers hun voortplanting bestuderen, evenals manieren om hun leefgebied in het Songkhla-meer te herstellen.  Ze zullen ook hun voedselvoorraden vergroten en een centrum creëren om ze te behandelen.

De Irrawaddy-dolfijnen worden door de International Union for the Conservation of Nature (IUCN) vermeld als ernstig bedreigd in heel Azië, met 140 gevonden in India, 90 in Indonesië, 90 in Cambodja en 80 in Myanmar.  Laos meldde de dood van zijn laatste Irrawaddy-dolfijn in april.

De belangrijkste bedreigingen voor de soort zijn de visserij met netten en de aantasting van hun leefgebied door menselijke activiteiten, zoals het bouwen van dammen in de Mekong.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: nationale parken Thailand 
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: The Nation  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!