Thailand verlengt het nooddecreet in het diepe zuiden

BANGKOK:- Thailand verlengt nooddecreet in Deep South met nog eens drie maanden.  Het decreet is van toepassing op de grensprovincies Yala, Pattani en Narathiwat en is van toepassing van 20 maart tot 19 juni.  Volgens de Bangkok Post betreft het de 71 ste verlenging van het decreet.

Vicepremier Prawit Wongsuwon leidde een commissie om het decreet en de staat van geweld in het zuiden te herzien.  Uit de beoordeling bleek dat het geweld in de wijk Mayo in Pattani afnam, wat de autoriteiten ertoe aanzette Mayo te vrijwaren van schade en in plaats daarvan de Homeland Security Act toe te passen.

De districten Waeng, Sri Sakhon, Sungai Kolok en Sukhirin in Narathiwat zijn vrijgesteld van het decreet.  De districten Mayo, Mai Kaen, Yaring en Mae Lan in Pattani en de districten Kabang en Betong van Yala zijn ook vrijgesteld.  

Ondertussen droeg Prawit het Isoc Forward Command en de provinciale politie van regio 9 op om normale juridische stappen te ondernemen ter vervanging van het nooddecreet, waardoor een vreedzamere sfeer werd gecreëerd.  De vredesbesprekingen werden vorig jaar hervat, waarbij Prawit prioriteit gaf aan die gesprekken in de regio.

Het nooddecreet werd voor het eerst uitgevaardigd in juli 2005 te midden van kleine separatistische rellen in het zuiden.  Volgens monitoringgroep Deep South Watch vielen er tussen 2004 en eind januari 2023 13.641 gewonden en 7.344 doden in de drie provincies.  

Iets meer dan een week geleden hebben agenten van Special Weapons and Tactics (S.W.A.T.) een vermoedelijke opstandeling gedood tijdens een vuurgevecht in de provincie Yala in het zuiden van Thailand. De man werd verdacht van betrokkenheid bij de hinderlaag waarbij een politieagent om het leven kwam en het bombardement op een PTT-benzinestation in de wijk Than To.  Het SWAT-team probeerde tevergeefs met de verdachten te onderhandelen en ze te overtuigen zich over te geven.  Om 05.45 uur loste een vermoedelijke opstandeling schoten op het SWAT-team en probeerde te ontsnappen.  SWAT-agenten schoten terug en doodden de 42-jarige Ibrahim Sa, een gezochte opstandeling die volgens de politie gespecialiseerd is in het bouwen van geïmproviseerde explosieven.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Zuid-Thailand 
Bron: Div. Thaise kranten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!