Thailand stuurt aan op een nieuwe amnestiewet, om zonder gevolgen illegale wapens in te leveren.

BANGKOK:- De Thaise regering zal aandringen op een nieuwe amnestiewet die mensen in staat stelt illegale vuurwapens die ze in hun bezit hebben aan de staat in te leveren zonder te worden vervolgd.  De actie volgt op de massale schietpartij vorige week in een kinderdagverblijf in Nong Bua Lam Phu in het district Na Klang, waarbij 36 mensen omkwamen, waaronder 24 kinderen, en 10 gewonden.  De moordenaar nam zijn eigen leven na de moordpartij, waardoor het dodental op 37 kwam.

Premier Prayut Chan-o-cha zei gisteren dat de regering de handhaving van vuurwapens en munitiecontrolewetten zou opvoeren, met name het vergunningsproces, na een bijeenkomst om dringende maatregelen te bespreken om drugsmisbruik en vuurwapens aan te pakken en de verlenging ervan.

Degenen die een wapenvergunning aanvragen, moeten aan bepaalde criteria voldoen en slagen voor een geestelijke gezondheidstest om ervoor te zorgen dat ze niet geestelijk gestoord zijn.  Ze moeten ook worden gecertificeerd door gemeenschapsleiders of hun supervisors van de overheidsinstanties waarvoor ze werken, zei hij.

Premier Prayut zei, dat hij tijdens de vergadering ook de intrekking van wapenvergunningen besproken als bleek dat de eigenaren een gedocumenteerde geschiedenis van psychische problemen hadden of betrokken waren bij drugsmisbruik.

Er zal ook hardhandig optreden worden tegen de online verkoop van illegale vuurwapens en verschillende wetten en ministeriële voorschriften zullen worden herzien om gelijke tred te houden met de huidige situatie, zo zei premier Prayut, eraan toevoegend dat er een werkorgaan is aangesteld om details van vuurwapencontrole te bestuderen.

De regering heeft ook de maatregelen aangescherpt om de invoer van chemische precursoren die worden gebruikt voor de productie van verdovende middelen te controleren, zei de premier, eraan toevoegend dat overheidsfunctionarissen die betrokken zijn bij de drugshandel ook te maken krijgen met strenge juridische stappen.

De Minister van Binnenlandse Zaken, Khun Anupong Paojinda zei dat het parlement een wet moet aannemen die mensen die illegale vuurwapens bezitten toestaat deze over te dragen aan de autoriteiten.  “Er zijn talloze illegale vuurwapens.  We zullen het doel [van het controleren van illegale vuurwapens] missen als we alleen streng zijn voor degenen die een wapenvergunning hebben.  Degenen die illegale vuurwapens bezitten en deze aan de autoriteiten afgeven, worden niet vervolgd.  Maar als ze ze niet aangeven, worden ze geconfronteerd met juridische stappen’, zo stelde generaal Anupong voor.

Volgens de nieuwe criteria moeten mensen die een wapenvergunning aanvragen, hun geestelijke gezondheid laten certificeren door artsen.  Als ze als staatsfunctionarissen werken, moeten hun superieuren voor hen instaan, zei generaal Anupong.

Tijdens de vergadering is ook afgesproken dat vuurwapenvergunningen elke drie of vijf jaar kunnen worden herzien, terwijl politieagenten of militairen die met pensioen gaan of van hun taken worden ontheven en hun vuurwapens niet langer nodig hebben, hun vergunning kunnen krijgen ingetrokken.  Sommigen mogen bijvoorbeeld maar één vuurwapen bezitten om zichzelf thuis te beschermen.

Op de vraag hoe de regering zal omgaan met politie en militair personeel die hun vuurwapens gebruiken voor misdaden, benadrukte generaal Anupong dat de meeste misdaden worden gepleegd door mensen met illegale vuurwapens, niet door mensen in uniform.  “Vanaf nu moeten degenen die een wapenvergunning aanvragen, worden aanbevolen door hun superieuren.”

“Geef ons niet de schuld van elke misdaad”, zo beëindigde generaal Anupong zijn interview.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: Bangkok Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!