3 mensen in Thailand belandden voor het verspreiden van nep-FB-berichten over spionageapparatuur in de gevangenis 

BANGKOK:- Drie mensen zijn in Thailand veroordeeld tot acht maanden gevangenisstraf op grond van de wet op computercriminaliteit voor het opzettelijk verspreiden van nepnieuws.  Het nepnieuws betrof premier Prayut Chan-o-cha en zijn plaatsvervanger generaal Prawit Wongsuwon die de aankoop goedkeurden van een satelliet van 91,2 miljard baht om de bevolking te bespioneren.

Khun Suthat Pratang, Sombat Chomchom en Yot Lasopha zijn gisteren door de correctionele rechtbank schuldig bevonden aan het overtreden van de wet.  Ze behoorden tot de 14 partijen die het nepnieuws verspreidden van 4-10 juni 2018.  Het werd oorspronkelijk gedeeld door Watthana Embage op haar Facebook-pagina ​“KhonthaiUK”.  De andere 11 verdachten werden vrijgesproken.

Khun Suthat beweerde dat hij de post deelde in de veronderstelling dat het een waargebeurd verhaal was dat werd gepubliceerd door de online versie van de Thaise krant Khaosod.  De rechtbank concludeerde dat dit niet waar was.

Khun Sombat en Yot gaven toe dat ze de controversiële post hadden gedeeld omdat ze wilden dat meer mensen hun Facebook-accounts zouden volgen, aldus de uitspraak.  Het ministerie van Defensie heeft de satelliet nooit gekocht, zoals in het Facebook-post wordt beweerd.

De post werd opzettelijk gedeeld met een vulgair bericht waarin werd opgeroepen tot actie tegen generaal Prayut, generaal Prawit en de inmiddels ter ziele gegane National Peace and Order Council, aldus de uitspraak.  Dergelijk wangedrag is verboden op grond van artikel 14 van de wet.  

Alle 14 beklaagden hadden onschuldig gepleit, terwijl khun  Watthana nooit werd gevonden.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: Bangkok Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!