Thailand roept op tot einde van de oorlog en onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne

BANGKOK:- De Thaise regering heeft gepleit voor een onmiddellijke stopzetting van het geweld en de gewapende vijandelijkheden en voor de hervatting van de dialoog tussen Rusland en Oekraïne om een ​​einde te maken aan de oorlog die duizenden doden en gewonden heeft geëist.

De Thaise ambassadeur bij de Verenigde Naties Suriya Chindawongse maakte de opmerkingen tijdens een spoedvergadering van de Algemene Vergadering van de VN (AVVN).  Thailand sloot zich aan bij de resolutie en eiste dat Rusland zijn agressie tegen Oekraïne stopzette.

De resolutie werd gesteund door 141 provincies met vijf landen die tegen stemden en 35 anderen onthielden zich van stemming.

Tot de 35 landen die zich onthielden, behoorden China, India en Zuid-Afrika.  Ook de ASEAN-leden Vietnam en Laos onthielden zich van stemming.

De verklaring van Thailand luidde als volgt:
“Thailand maakt zich ernstige zorgen over de verslechtering van de vijandelijkheden en het geweld als gevolg van het gebruik van militair geweld in Oekraïne, dat heeft geleid tot het verlies van mensenlevens, waaronder onschuldige burgers, en de vernietiging van eigendommen en civiele infrastructuur.”

“Als vredelievend land heeft Thailand een blijvend vertrouwen in de goede wil van de naties en het medeleven van de mensheid. We zullen daarom blijven hopen dat het pad van vrede, verzoening en goed nabuurschap uiteindelijk zal zegevieren”.

“De ministers van Buitenlandse Zaken van de Asean hebben op ook een verklaring afgelegd over de situatie in Oekraïne. Sindsdien gaan de gewapende vijandelijkheden door en het aantal slachtoffers, ook onder burgers, blijft toenemen.

“De humanitaire situatie van vluchtelingen en degenen die op de vlucht zijn voor gevechten is bijzonder zorgwekkend. Thailand prijst de buurlanden van Oekraïne en andere staten voor hun snelle acties bij het mobiliseren van hulp aan mensen met dringende humanitaire behoeften. 

Van onze kant zal Thailand ons uiterste best doen om de dringende humanitaire  behoeften van de getroffen burgers, rechtstreeks en in samenwerking met gelijkgestemde internationale organisaties.

“Thailand houdt zich aan de beginselen die zijn vastgelegd in het Handvest van de Verenigde Naties en het internationaal recht, met name respect voor de soevereiniteit, territoriale integriteit en politieke onafhankelijkheid van staten, en het onthouden van het gebruik van geweld of de dreiging met geweld tegen een andere staat.  roepen op tot onmiddellijke stopzetting van geweld en gewapende vijandelijkheden.

De escalatie van de situatie zal grote gevolgen hebben voor de wereld, de humanitaire omstandigheden verslechteren en het welzijn van de wereldeconomie bedreigen, waardoor het broze herstel van de Covid19 pandemie wordt belemmerd.

“Thailand hernieuwt dus onze oproep tot dialoog en onderhandelingen om via de Verenigde Naties, regionale mechanismen en andere wederzijds aanvaardbare modaliteiten een vreedzame regeling en duurzame oplossingen te vinden. In dit verband verwelkomen we de recente inspanningen bij bilaterale besprekingen tussen de betrokken partijen en  kijk er naar uit dat ze vruchtbare resultaten zullen opleveren”.

We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik.

Informatie en bron
Illustraties:  The Nation 
Content: Olleke Bolleke in Centraal-Thailand
Bron: The Nation 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!