Thailand pakt Chinese bedrijven aan inzake het namaken van Thaise rijst

BANGKOK:- De Thaise autoriteiten hebben stappen ondernomen om in China aanklachten in te dienen tegen drie fabrieken in de provincie Anhui, die nagemaakte Thaise jasmijnrijst op de markt brengen. De beschuldigingen worden gemaakt en openbaar gemaakt om ervoor te zorgen dat Chinese klanten zich bewust zijn van de kwaliteit van de echte Thaise jasmijnrijst, zo vertelde khun Prayoon Insakoon, secretaris bij het Thaise ministerie van Landbouw en Coöperaties.

Het ministerie werkt samen met het Thaise consulaire kantoor voor landbouw in China om de zaak op de rit te zetten, zo vertelde de secretaris. Khun Prayoon ontving eerder een melding van valse Thaise rijst van Artinan Intharapim, de landbouwconsul van het Royal Thai Consulaat Generaal in Shanghai.

Uit een onderzoek door de consul bleek dat de bedrijven – Anhui Huainan Shouxian Yongliang Rice Industry, Anhui Xiangwang Cereals, Oils, and Food Technology, en Huainan Chufeng Industry and Trade – een verwerkte inheemse rijstvariëteit met kunstmatige geur en smaak verkochten en het goedkope Thaise jasmijnrijst op de markt brachten.  De rijst die de bedrijven in hun producten gebruikten, was Dao Hua Xiang-rijst, een lokale rijstsoort in Anhui die voor het eerst werd verbouwd in 2010, zo bleek uit het onderzoek.

De fabrieken die de rijst verwerkten, gebruikten pyrazine en pyrrool om hun van de bekende geur te voorzien.  Zowel pyrazine als pyrrool worden in China als illegale voedselaroma’s beschouwd.  Uit het onderzoek bleek ook dat de drie bedrijven kunstmatige geuren kochten van Shanghai Rofeeflavor Fragrant en Shanghai Fengmi Industrial.  Beide in Shanghai gevestigde bedrijven bleken ongeautoriseerde kunstmatige voedselaroma’s te hebben vervaardigd.

Anhui Xiangwang Cereals, Oils, and Food Technology, dat zijn product Thaise jasmijnrijst noemde, werd ook beschuldigd van het bezitten van een bedrijfsregistratie die zes jaar geleden afliep.  Volgens khun Prayoon werden veel online winkels die kunstmatige voedselaroma’s verkochten, op last van de Chinese overheid gesloten nadat het nieuws over de neprijst bekend werd.

De drie fabrieken worden beschuldigd van het verwerken van voedsel om namaakproducten te maken.  Fabrieken werden gesloten terwijl de autoriteiten productiefaciliteiten in beslag namen voor onderzoek.  De producten en de in beslag genomen apparatuur zullen na het onderzoek worden vernietigd, zo beëindigde khun Prayoon zijn verklaring.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de Thaise media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Zuidoost-Azië 
Bron: Bangkok Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!