Thailand overweegt Chinese motoren voor S26T Yuan-onderzeeër te accepteren

BANGKOK:- De Koninklijke Thaise Marine, afgekort het RTN heeft gisteren laten weten dat het overweegt om in China gemaakte motoren te kopen voor de S26T Yuan-klasse onderzeeër, dit na complicaties bij de aankoop van de genoemde technologie uit Duitsland.

Het koninkrijk Thailand wees oorspronkelijk het aanbod af om motoren van Chinese makelij te gebruiken voor de Chinese onderzeeër die de Thaise regering in 2017 had goedgekeurd om te kopen ten gunste van het gebruik van motoren van Duitse makelij.  Maar sinds de Duitse regering weigert MTU396-dieselmotoren te leveren, zit Thailand letterlijk en figuurlijk tussen de wal en het schip.

De Duitse regering verbood de export van de motoren naar China vanwege hun gebruik voor militaire doeleinden, aangezien Duitsland gebonden is door een wapenembargo van de Europese Unie dat in 1989 aan China werd opgelegd na het bloedbad op het Tiananmen-plein.

Nu lijkt het erop dat Thailand weinig andere keuze heeft dan de Chinese CHD620-dieselmotor te accepteren boven de in Duitsland gemaakte MTU396-dieselmotor.

De woordvoerder van het RTN, khun Pokkrong Monthatphalin zei gisteren dat China Shipbuilding & Offshore International Co (CSOC) specificaties heeft gestuurd van een verbeterde versie van zijn CHD620-dieselmotor.

Khun Pokkrong verklaarde dat de stafchef van de RTN, Admiraal Thaloengsak Sirisawat, benadrukte dat de motoren moeten voldoen aan de specificaties voordat de RTN een grondige beoordeling uitvoert, die naar verwachting op 15 september klaar zal zijn.

Khun Pokkrong zei dat als de specificaties bevredigend blijken te zijn, de RTN de CSOC zal vragen om de motor te laten testen.  Als het slaagt, hoeft het contract niet te worden gewijzigd.

 “Als de vervanger van CSOC de test niet kan doorstaan, moet het contract worden beëindigd en zullen de twee partijen moeten praten om compensatie of restitutie te bespreken.  De RTN wil het proces echter liever niet volledig resetten, indien mogelijk.”

De terughoudendheid van Thailand om de Chinese CHD620-dieselmotoren aan te kopen, lijkt voort te komen uit het feit dat die motoren niet eerder in een onderzeeër zijn getest of gebruikt.

Khun Pokkrong voegde eraan toe dat CSOC de nieuwe motoren in zijn onderzeeërs zal gebruiken, en Thailand en Sri Lanka zullen een van de eerste buitenlandse ontvangers van het model zijn.

Thailand verkreeg in 2017 zijn eerste Yuan-klasse S26T-onderzeeër uit China voor 13,5 miljard baht.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: Thai PBS World

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!