Thailand opent een speciale rechtbankafdeling voor de behandeling van fraudezaken bij het online winkelen 

BANGKOK:-De burgerlijke rechtbank is gisteren begonnen met het accepteren van online verzoekschriften van consumenten die het slachtoffer zijn geworden van online winkelfraude, zo liet de woordvoerder van het Hof van Justitie, Khun Sorawis Limparangsi aan de verzamelde pers weten.

De nieuw geopende afdeling van de rechtbank begint officieel vanaf donderdag en zal rechtstreeks zaken met betrekking tot online winkelen behandelen.

Consumenten die schade lijden bij het online winkelen, kunnen nu op elk moment en zonder kosten hun verzoekschrift bij de rechtbank indienen via een elektronisch archiveringssysteem, aldus de woordvoerder.

Ook zal het Hof van Justitie later een overeenkomst ondertekenen over samenwerking voor de bescherming van online shoppers met de Raad voor consumentenbescherming en tal van andere overheidsorganisatie.

De overeenkomst roept op tot uitwisseling van informatie en een gemeenschappelijk plan en doel voor bescherming, herstel en geschillenbeslechting waarbij online winkelende consumenten betrokken zijn.

De nieuwe afdeling Civiele Rechtbank werd opgericht na enkele duizenden klachten van online shoppers die niet de goederen kregen die ze hadden besteld of die een andere kwaliteit, maat of kleur hadden gekregen dan waarmee geadverteerd werd,

Volgens het ministerie van Digitale Economie en Samenleving (DES) was meer dan 80 procent van de fraudeklachten afkomstig van consumenten die via frauduleuze Facebook-gebruikers hadden besteld.  Het meldpunt krijgt maandelijks gemiddeld zo’n 2.000 klachten over online fraude.

Vorig jaar ontving het ministerie meer dan 33.000 klachten over online winkelfraude, meer dan 50 procent meer dan de 20.000 een jaar eerder.

Volgens het ministerie van DES had meer dan de helft van de klachten betrekking op drie groepen goederen: modeartikelen, huishoudelijke artikelen en IT-apparatuur.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: The Nation  
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: The Nation 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!