Thailand meldt ’s werelds eerste overlijden door nieuwe covid-variant arcturus

BANGKOK:- Dr.  Supakit Sirilak, directeur-generaal van de afdeling Medische Wetenschappen in Thailand, beweert dat daar een oude man is overleden door nieuwe covid-variant arcturus.  

De nieuwe COVID-19-variant, Arcturus, heeft wereldwijd alarm geslagen omdat het zijn eerste slachtoffer heeft geëist, aldus Thaise gezondheidsfunctionarissen.  

Volgens The Independent werd gisteren in Thailand het eerste dodelijke slachtoffer geregistreerd van de Arcturus-stam, waarvan wordt aangenomen dat deze 1,2 keer besmettelijker is dan de laatste grote subvariant.

 “Op 17 april zijn in totaal 27 gevallen van XBB.1.16 ontdekt in Thailand, waarvan er één is overleden”, citeerde Thai PBS World Dr.  Sirilak.  ​“De dode persoon was een bejaarde buitenlander met onderliggende gezondheidsproblemen.  De dode man was een oudere buitenlander met reeds bestaande gezondheidsproblemen.  Daarom weerspiegelt zijn dood misschien niet direct de ernst van deze subvariant, maar eerder de impact ervan op andere risicofactoren,” zei Supakit.  Gezondheidsautoriteiten hebben een waarschuwing afgegeven over XBB.1.16 en dringen er bij het publiek op aan voorzichtig te zijn.

Arcturus of XBB.1.16-variant: is het gevaarlijker?
Arcturus werd voor het eerst ontdekt in januari.  Het is een Omicron-subvariant die zich gemakkelijk kan verspreiden.  De Wereldgezondheidsorganisatie heeft verklaard dat de XB.1.16-variant vergelijkbaar is met de XBB.1.5-variant, maar een extra mutatie heeft.  Daarom kan het zich snel verspreiden, maar heeft het mogelijk geen ernstige gevolgen.  

In India heeft Arcturus volgens een rapport van de WHO andere varianten vervangen.  Het verspreidt zich snel in het land, maar het aantal ziekenhuisopnames blijft laag.  De variant leidt tot milde symptomen en er zijn tot nu toe geen ernstige complicaties vastgesteld.

Wat zijn de symptomen van Arcturus of de XBB.1.16-variant.
Veel voorkomende symptomen die tot nu toe zijn waargenomen, zijn onder meer:

  • Koorts
  • Hoofdpijn
  • Keelpijn
  • Loopneus
  • Vermoeidheid
  • Problemen met de buik
  • Hoesten

Onlangs is er een nieuw symptoom aan de lijst toegevoegd dat specifiek bij kinderen voorkomt.  Deskundigen hebben erop gewezen dat veel patiënten jeukende ogen, conjunctivitis en roze ogen (zonder pus) hebben.  Deze oogsymptomen werden niet waargenomen in de vorige golven.

We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
vertaling: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: Bangkok Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!